Žan-Pol Sartr egzistencijalista i književnik , umro je na današnji dan 1980. godine

Srna
Žan-Pol Sartr egzistencijalista i književnik , umro je na današnji dan 1980. godine

BIJELjINA- Francuski filozof i pisac Žan-Pol Sartr (1905-1980), jedan od tvoraca filozofije egzistencijalizma koji je 1964. odbio Nobelovu nagradu za književnost, umro je na današnji dan 1980. godine.

Sartr se bavio idejama individualne slobode, izbora i egzistencijalnog projekta, te idejama o neizbježnosti angažovanja i odgovornosti pisca i čovjeka, kao i egzistencijalnom psihoanalizom.

Nastojao je da stvori sintezu egzistencijalizma i marksizma, a u književnosti koncept „angažovane literature“.

Sartr je napisao filozofske spise „Biće i ništa“, „Imaginarno“, „Egzistencijalizam je humanizam“ i „Kritika dijalektičnog uma“, romane „Mučnina“ i „Putevi slobode“, drame „Prljave ruke“, „Nesahranjeni mrtvaci“, „Đavo i Gospod Bog“, „Iza zatvorenih vrata“ i „Bludnica dostojna poštovanja“, eseje „O Bodleru“ i „Šta je književnost“, te autobiografiju „Riječi“.

Njegovi pozorišni komadi „Iza zatvorenih vrata“, „Prljave ruke“, i „Đavo i Gospod Bog“ stekli su svjetsku slavu.

Sem „Mučnine“, od proznih djela na glasu je njegova zbirka pripovjedaka „Zid“ i autobiografska proza „Riječi“.

Najbolji eseji su mu „Bodler“, „Glumac i mučenik“ /o pjesniku Žanu Ženeu/, a posljednje Sartrovo djelo je monumentalna studija o Gistavu Floberu „Porodični idiot“.

Sartr je odbijanje Nobelove nagrade objasnio stavom da mu kao piscu ne trebaju priznanja jer mu je dužnost da piše, te činjenicom da su kulture Istoka i Zapada i dalje suprotstavljene umjesto da se prožimaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana