Vučević: Zloglasnom vojnom akcijom ''Novosadska racija'' januara 1942. grad je bio natopljen krvlju nedužnih

Srna
Foto: Wikimedia

NOVI SAD- U Novom Sadu danas je održana komemoracija i pomen povodom 79 godina od zloglasne "Novosadske racije", vojne akcije mađarskih okupacionih snaga u kojoj je na najsuroviji način pobijeno ili pod led Dunava živo bačeno više hiljada neduženih ljudi (Srba, Jevreja i Roma).

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević tim povodom je istakao da je grad tih ledenih dana januara 1942. bio natopljen krvlju nedužnih ljudi.

"Hortijevi fašisti sprovodili su svoj krvavi pir. Išli su od kuće do kuće, od vrata do vrata, silom izvodili ljude, a potom ih odvodili i ubijali mučki i surovo. Metkom u potiljak, a potom se mrtva tela bacali u kamione, odvozili ih na Dunav i bacali pod zaleđenu reku", rekao je Vučević.

Na Keju žrtava racije pored Dunava kod spomenika "Porodica", obraćajući se na komemoraciji i pomenu, Vučević je podsjetio da su krvnici često žive ljude bacali pod led, i to starce, žene i decu, čitave porodice, samo zato što su bili Srbi, Jevreji i Romi.

On je istakao da je zloglasna Racija Novom Sadu zauvijek ostavila traumu, kao i da je jezivi zločin čovječanstvu zauvijek ostavio opomenu.

"Ako se međutim, ne budemo sećali prošlosti, strašna istorija i još strašniji zločini mogu se ponoviti", rekao je Vučević, napominjući da se treba uvijek sjećati, ali na mržnju ne treba odgovarati mržnjom.

Pomen nedužnim žrtvama Racije u ime Srpske pravoslavne crkve služio je na Keju episkom bački Irinej, a u ime Jevrejske zajednice Isak Asiel, vrhovni rabin Srbije.

Nedužnim žrtavama Novosadske racije, položeni su vijenci na spomenik "Porodica".

Novosadska Racija ili Bački pogrom je ratni zločin koji su mađarski fašisti Mikloša Hortija izvršili nad nedužnim Srbima, Jevrejim i Romima u Novom Sadu i okolnim mjestima, od 21. do 23. januara 1942. godine.

U zločinu kakav Evropa ne pamti, prema istoričarima, stradalo je na području južne Bačke više od 4.000 Srba, Jevreja i Roma, od kojih je više od 1.300 stradalo samo u Novom Sadu.

Istoričari se, međutim, slažu u ocjeni da je stvaran broj nedužnih žrtava teško utvrditi jer su u krvavom pogromu nestajale čitave porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana