Varšavski geto: Nacistički genocid nad Jevrejima

Srna
Foto: Wikipedia

BIJELjINA- Prema naređenju vođe nacističke Njemačke Adolfa Hitlera, u Varšavi je u Drugom svjetskom ratu na današnji dan 1940. godine stvoren geto u kojem su SS-ovci opkolili oko pola miliona Jevreja.

Desetine hiljada Jevreja umrlo je od gladi i bolesti u tom getu, a oko 310.000 je otpremljeno u logore smrti i ubijeno u gasnim komorama.

Preživjeli u getu su 1943. digli ustanak, ali su gotovo svi ubijeni u odmazdi nacista.

Varšavski geto bio je najveći od izolovanih dijelova gradova u koje je nacistički režim krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina prošlog vijeka zatvarao Jevreje na području Njemačke i okupiranih zemalja.

U maju 1942. godine započeta je deportacija u logore smrti, a u aprilu 1943. ostala je polovina od prvobitnog broja Jevreja u Varšavskom getu.

Poljski pokret otpora obavijestio je 18. aprila Jevreje da Nijemci pripremaju ofanzivu velikih razmjera.

Nasuprot Jevrejskoj borbenoj organizaciji /JOB/, koja je imala oko 300 slabo naoružanih boraca, stajalo je desetak hiljada nacista pod komandom SS-pukovnika Ferdinanda fon Samern-Frankenega.

Branioci su esesovce dočekali paljbom i već poslije desetak minuta dva tenka su bila u plamenu.

Fon Samern je smijenjen i komandu je preuzeo SS-general Jirgen Štrop. Međutim, ni ponovljeni napadi nisu slomili otpor, a povećan je broj mrtvih i ranjenih nacista.

Nijemci tada na geto kreću svim raspoloživim snagama: esesovci, policija i Vermaht. Prodirući u pojedine dijelove grada, nacisti su bacačima plamena spaljivali sve zgrade uništavajući i posljednje tragove otpora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana