Van Gog - "slikar suncokreta"

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA- Slikarski genije Vinsent van Gog (1853-1890), "ludi samoubica" i "slikar suncokreta", kako su ga nazvali poklonici i kritičari, umro je na današnji dan 1890. godine.

Porodica je na Van Goga gledala kao na nekog ko je osuđen na neuspjeh. Od svakog posla koji bi započinjao, bilo da je radio kao prodavac umjetnina, pomorski oficir ili laički propovjednik, odustajao bi vrlo brzo.

Godine 1879. seli se u belgijski rudarski region gdje pokušava da "živi svoj poziv". Iznajmljuje stan kod jedne porodice u Kusmesu i živi u siromaštvu. Nevolje rudara ostavljaju veliki utisak na Vinsenta van Goga.

Van Gog se identifikuje sa ljudima koji rade u Borinageu, rudarskom basenu u Belgiji.

Počinjee da slika živote sirotih ljudi.

Vinsent van Gog spuštao se na dubinu od 700 metara kako bi osjetio težinu života rudara. Svom bratu Teu pisao je da su ga šokirali uski hodnici i tama koja dolje vlada.

Po povratku kući, slika tamnim bojama: polja i seljake na radu.

Za skicu slike "Ljudi koji jedu krompir" bila mu je potrebna cijela zima dok je nije zavrŠio. Njegovi radovi prepuni su tuge.

Pojedini likovi izgledaju kao da imaju anatomsku grešku.

U Nuenenu je čak imao i takav luksuz da je posjedovao sopstveni atelje.

Van Gog se ubio 29. jula 1890. godine, a revolver za koji se veruje da ga je holandski slikar upotrijebio za taj čin prodat je svojevremeno za 130.000 dolara na aukciji u Parizu.

Niko nije slutio da će ovaj umjetnik postati jedan od najznačajnih slikara svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana