Tanjug u Nujokreru:Teslin trag neizbrisiv osam decenija

Tanjug
Foto: GS

NjUJORK - Skoro osam decenija od smrti jednog od najvećih umova svijeta Nikle Tesle, ostao je neizbrisiv trag u hotelu Njujorker u kojem je proveo poslednjih deset godina života, a kako navode u hotelu brojni turisti iz cijelog svijeta i dalje traže da budu smješteni u sobi 3337 u kojoj je živio.

 Na ulazu u sobe 3328 i 3337, a koje su nekada, po rečima Teslinog rođaka Vilijma Terboa, zahvaljujući dodatnim vratima u hodniku, koje vise nema, bile cjelina, nalaze se pločice na kojima je naznačeno da je u njima od 1933. do 1943. živio veliki pronalazač Nikola Tesla.

Nabrojani su i njegovi brojni izumi, od kojih je kako su naveli najznačajnija elektrana na Nijagarinim vodopadima.

“Njujorker je mesto gde je Tesla živeo najduže , ako se izuzme dom u rodnom Smiljanu”, navodi se u hotelskoj dokumentaciji u kojoj kažu da žele da veruju da je Tesla hotel izabrao zato što je bio jedan od najmoderniji tog vremena.

Sagrađen je 1930, u art deko stilu, s 43 sprata, i 2.500 soba, spostvenom elektrocentralom, koja je mogla proizvesti struju za 30.000 ljudi, klizalištem radio stanicom, a u kojem su odsjedali i Fidel Kastro i Frenklin Ruzvelt i Muhamed Ali, Robert Kenedi.

U Njujorkeru  ocjenjuju da je bio jedna od najneobičnijih osoba koja je ikada boravila u hotelu. U hodniku na 33 spratu koji vodi ka Teslinom dijelu Njujorkera sa predivnim pogledom na Menhetn, nalaze se fotografije Tesle, njegovih izuma, Teslinog tornja.

Osim soba uspomenu na Teslu čuva i mali muzej u donjem dijelu hotela, u kojem su izloženi i neki lični predmeti ostali nakon Tesline smrti, a u podacima iz Hotela, koje je brizljivo skupljao istoričar i hotelski arhivar Josef Kiney sačuvane su i fotografije na kojima se vidi da ga je u sobi posećivao Kralj Petar II, da je pripremao večeru za srpske boksere iz Pensilvanije, a sva ova podsjećanja imaju poseban smisao u momentu kada se u Njujorku obilježava 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD U hotelskom materijalu Nikola Tesla i Njujorker Hotel, a koji je dobio Tanjug, izraženo je uvjerenje da je Tesla na vrhuncu bio najvjerovatnije poznatiji iod Herija Forda i Romasa Alve Edisona i Guljelma Markonija.

 Bilježe da je imao i belu golubicu koju je volio veoma mnogo kao i da je svaki dan šetao do Bryant Parka, na putu do Biblioteke na Petoj aveniji, kako bi mogao da hrani “svoje” golubove. Takođe navode da su odmah nakon njegove smrti nadležne službe odnijele sve Tesline papire i stvari, da su ih klasifikovali pod "Top sikret" i da je sadržaj ostao misterija i danas. Arhivar hotela jednom je rekao za Njujorker magazin da postoje tri kategorije najčešćih gostiju: i istaknute političke figure, Inženjeri elektrotehnike i tehnološki entuzijasti Ljudi koje zanimaju NLO-i, putovanja kroz vreme kao i Hrvati i Srbi. To su kategorije ljudi, koje žele posetiti i spavati u hotelu u kojem je živeo slavni Nikola Tesla", rekao je arhivar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana