Svaki Hitlerov obrok morale su probati da ne bi bio otrovan VIDEO

express.hr
Svaki Hitlerov obrok morale su probati da ne bi bio otrovan VIDEO

Grupa mladih žena u Trećem Rajhu svakodnevno je živjela na ivici, bavile su se poslom koji nije htio (a ni morao) da radi svako. Bile su Hitlerove degustatorke hrane, koje su sve što je fireru dolazilo na sto prije njega probale u slučaju da ga je neko iz njegovih redova ili od saveznika htio otrovati. Njihova dužnost bila je prava čast, čast služenja Hitleru.

One su se držale daleko od javnosti, sve do 2013. godine kada je 95-godišnja Margot Volk svoju priču podijelila sa novinarom “Špigela”. Sad je o životu Hitlerovih degustatorki napravljena i predstava rediteljke Mišel Kolos Bruks.

U centru pažnje su priče o životu četiri žene koje su živjele u školi pored Vučje jazbine, Hitlerovog sjedišta u Drugom svjetskom ratu. Kompleks se nalazio u Poljskoj.

Za tu priču rediteljka je čula sasvim slučajno, dok je s partnerom za pisanje kratila vrijeme čekajući let. Pitao ju je hoće li ona o tome pisati ili on.

Njoj je priča odmah bila zanimljiva, imala je sve elemente koje su ljude zanimali. Žene je Bruks prikazala kao savremene tinejdžerke koje plešu na zvukove pop muzike, ali pričaju o Frenku Sinatri, Klarku Gejblu, Hitleru i mržnji prema Jevrejima.

Predstava istražuje neobičan period istorije Drugog svjetskog rata i preispituje univerzalnu temu adolescencije, ali u jako opasnom okruženju. Iako je njihov život bio prepun trenutaka u kom su strahovale za svoj život, sa svakom kašikom koju su prinosile ustima, ustvari je to bio jako dosadan posao, piše BBC.

U poređenju sa nizom ratnih iskustava drugih, njima je život bio dosta lagan i jednostavan. Do 1944. godine u Njemačkoj je bilo mnogo gladnih, a one su dobijale tri obroka dnevno i dosta rijetke sastojak budući da je Hitler bio vegetarijaniac, pa se njegova prehrana većinom sastojala od pirinča, tjestenine i egzotičnog voća.

“Neke su počele da plaču čim bi trebalo da jedu jer su se jako bojale. Morale smo da pojedemo sve i da čekamo sat vremena nakon toga. I svaki put smo strahovale hoće li da nam bude loše. Plakale smo od sreće jer nam je bilo drago što smo ostale žive”,  pričala je Volk.

Članovi SS-a servirali bi hranu, čekali sat vremena da bi vidjeli jesu li dobro, i nakon toga hranu odnijeli Hitleru. Ali, između obroka djevojke su samo čekale. Čekale da vide hoće li da umru ili prežive.

Koliko je poznato, nijedna od tih djevojaka zapravo nije otrovana. Ali se o njima, osim onoga što je ispičala Volk, jako malo zna. Čini se da je ona tada bila jedina degustatorka koja je preživjela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana