Sutra 79 godina od nacističkog bombardovanja Beograda

Srna
Sutra 79 godina od nacističkog bombardovanja Beograda

BEOGRAD - Sutra se navršava 79 godina od kada je nacistička Njemačka, bez objave rata, bombardovala Beograd, čime je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svjetski rat.

Prve njemačke bombe u napadu pod kodnim nazivom "Kaznena odmazda" pale su na Beograd 6. aprila 1941. godine u 6.30 časova, a njemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad.

Do 17. aprila i kraja Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, u Beogradu je stradalo je više hiljada civila.

Samo je u skloništu u porti Vaznesenjske crkve i Karađorđevom parku, koji su direktno gađani, ubijeno više stotina ljudi.

Usljed ogromnog materijalnog razaranja 8.000 beogradskih porodica ostalo je bez krova nad glavom.

Nacističko bombardovanje potpuno je uništilo Narodnu biblioteku Srbije, koja je ujedno i jedina nacionalna biblioteka namjerno napadnuta tokom Drugog svjetskog rata. U požaru, koji je potom uslijedio, uništen je gotovo cijeli fond od 350.000 knjiga, uključujući neprocjenjive srednjovjekovne spise.

Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 njemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.

Operacijom bombardovanja Beograda komandovao je general Aleksandar Ler, koji je zbog ratnih zločina strijeljan u Beogradu 1947. godine.

Njegova unuka Sibila Ler, koja je prešla u pravoslavlje i zamonašila se, rekla je svojevremeno da svaki dan lije gorke suze zbog zločina nad Srbima.

Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je nakon vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta, koji je sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček.

Otpor paktu sa silama Osovine razljutio je Njemačku, jer je poremetio planove o napadu na Sovjetski Savez, pa je Hitler naredio da se, osim Grčke, i Kraljevina Jugoslavija uništi kao država.

Jugoslavija je kapitulirala za 11 dana, a kralj Petar Drugi Karađorđević i Vlada napustili su zemlju tri dana ranije.

Zemlja je raskomadana i podijeljena između Njemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, s tim što su Srbiju okupirale Hitlerove snage. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana