Šta su plave kape, crvene marame i svinjokolj predstavljali u bivšoj Jugi?

GS
Šta su plave kape, crvene marame i svinjokolj predstavljali u bivšoj Jugi?

Dan republike se slavio 29. novembra i bio je jedan od pet državnih praznika u bivšoj Jugoslaviji.

 Praznovao se dva dana i to sve do 2002. godine kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Ovim datumom zapravo se obilježavalo Drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu u BiH 1943. godine, kada je, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, donijeta odluka o formiranju države federalnog ustrojstva, Jugoslavije, kao i ustavotvorne skupštine dvije godine kasnije, kada joj je dat naziv Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ).

Na čuvenom Drugom zasjedanju AVNOJ-a pre godine bila su prisutna 142 delegata, a predsedavao je predratni predsjednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

AVNOJ je tada konstituisan kao zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije dok je kao najviši izvršni i organ narodne vlasti konstituisan Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obilježja narodne revolucionarne vlade.

Poništene su sve odluke i obaveze koje je donijela dotadašnja vlada i ona je, zajedno sa Petrom II Karađorđevićem, prognana iz zemlje.

Tada su slovenački i hrvatski delegati u Jajcu nastupali kao predstavnici posebnih država, a Slovenija je imala posebne  zahtjeve oko granica i jezika.

Srbija nije imala svoju delegaciju, već su po jedinicama nasumično prikupljeni srpski borici, i oni, po mišljenju istoričara, nisu imali neke posebne zahtjeve.

Kao posebna odluka AVNOJ-a Josipu Brozu Titu dodijeljena je titula „maršal Jugoslavije“, na osnovu prijedloga koji je postavila slovenačka delegacija.

Nakon završetka rata – od 1945. godine, taj datum je proslavljan kao Dan Republike i bio je jedan od najvećih državnih praznika u nekadašnjoj SFRJ, koji je svečano obilježavan širom zemlje.

Na ovaj dan su se pjevali hvalospjevi Titu, u domovima kulture su se održavale priredbe, a đaci prvaci su postajali pioniri. Posljednja generacija pionira rođena je 1982. godine. Specifično za ovaj praznik bilo je to što su tog dana đaci prvog razreda osnovne škole polagali pionirsku zakletvu, kada su dobijali crvene marame i plave kape sa crvenom petokrakom. Zajedno sa obaveznom bijelom košuljom, to je simbolizovalo boje i oznake jugoslovenske zastave.

A riječi su glasile: "Danas kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ...". I već kao dijete ste morali da obećate da ćete biti dobar drug, daćete marljivo učiti i raditi, razvijati državu...

Naravno, djeca su slala poruke Josipu Brozu Titu, a on se obraćao narodu i pionirima. Broz bi primao pojedine pionire u kuću na Dedinju, a obavezno su se održavale masovne manifestacije gdje su prikazivane folklorne igre iz čitave države, kao i manjinske, kao simbol jedinstva naroda.

Televizija bi tih dana prikazivala po čitav dan fotografije sa istorijskoj zasjedanja AVNOJ-a, a slavili su se bratstvo i jedinstvo, komunizam, Tito..

Mnogima je, ipak, prva asocijacija na ovaj praznik, rano ustajanje i odlazak na svinjokolj. Neradno se praznovalo po dva dana, a vrlo često se praznik povezivao sa vikendima. Zbog opšte euforije koja je pratila ovaj dan, slavili su ga i oni koji nisu bili veliki ljubitelji Tita i socijalizma.

Poslije raspada SFRJ Dan republike je prestao da se obilježava u skoro svim nekadašnjim republikama, a od kraja devedesetih je proslavljan samo u Srbiji, sve do njegovog zvaničnog ukidanja, 14. novembra 2002. godine, odlukom Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije.

Praznik se proslavljao sa istim značenjem sve do 1997. godine, kada je usled javnih kritika da se godinama unazad obilježava praznik države koja više ne postoji preimenovan u sjećanje na 29. novembar 1945., dan kada je Jugoslavija formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

Ovaj datum je posljednji put bio neradan 2001. godine, prenosi Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana