Sovjeti zauzeli Rajhstag

Srna
Sovjeti zauzeli Rajhstag

BIJELjINA- Sovjetske jedinice su na današnji dan 1945. godine zauzele Rajhstag i ostale vladine zgrade u centru Berlina.

TOPOVSKI PAKAO NA ZELOVSKIM VISOVIMA

U sklopu jedne od najvećih vojnih operacija - bitke za Berlin, koja je počela 16. aprila i trajala do 5. maja - sovjetske jedinice su nakon teških borbi zauzele Rajhstag i ostale vladine zgrade u centru grada.

U ovoj bici sa obje strane učestvovalo je 3,5 miliona vojnika, više od 50.000 artiljerijskih oruđa i 10.000 tenkova.

Sovjeti su u ofanzivu krenuli sa 200 divizija, dok su Nijemci imali 150.

Tokom tih borbi Crvena armija je izgubila 361.000 boraca, dok je broj poginulih njemačkih vojnika do danas nepoznat.

Veliki otpor Nijemci su pružili na Zelovskim visovima, gdje su sagradili nizove rovova, bunkera i odbrambenih položaja. Vrlo dobro su ih obezbijedili i ukopali. Sovjeti su dočekani ubitačnom vatrom iz topova.

Nakon pobjede kod Zelova, uslijedio je završni obračun u samom Berlinu.

OČAJNIČKA ODBRANA NIJEMACA

Berlin je branilo oko 500.000 njemačkih vojnika, dobro naoružanih i opremljenih.

Nijemci su cijeli Berlin pretvorili u sistem utvrđenja i bunkera, a kretali su se i berlinskom kanalizacijom. Čak su i tramvajske vagone koristili kao pokretne platforme za naoružanje.

Usred teških borbi, Sovjeti su ušli u dijelove Berlina 25. aprila.

Hitlerove trupe su se očajnički branile. Na području Berlina nalazile su se dvije linije odbrane. Bilo je na stotine bunkera, a mnoge kuće sa debelim zidovima korištene su kao utvrđenja.

Naročitu opasnost za jurišne sovjetske odrede predstavljali su “faustpatroni”, ručni bacači granata, jer je sovjetska vojska koristila mnogo oklopne tehnike u ovom napadu. Mnogi tenkovi su u tim uličnim borbama dignuti u vazduh.

PAD RAJHSTAGA

Kulminacija juriša na Berlin bila je bitka za Rajhstag, odnosno zdanje nemačkog parlamenta.

Tada je Rajhstag bio najviša zgrada u centru grada, tako da je njegovo osvajanje imalo simboličan značaj.

Prvi pokušaj da se Rajhstag zauzme u naletu 27. aprila bio je neuspješan. Borbe za ovu zgradu trajale su četiri dana.

Prelomni trenutak dogodio se 29. aprila, kada su sovjetski odredi uspjeli da osvoje dobro utvrđeni objekat Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je zauzimao cijelu četvrt. Rajhstag je prešao u ruke sovjetskih vojnika 30. aprila uveče.

U ranu zoru 1. maja na njemu je podignuta zastava 150. jurišne divizije, koja je kasnije nazvana Zastavom pobjede.

SAMOUBISTVO TVORCA GENOCIDA

Istovremeno, Adolf Hitler je 30. aprila u svom bunkeru izvršio samoubistvo.

On se do posljednjeg trenutka nadao da će trupe iz drugih dijelova Njemačke stići u pomoć glavnom gradu, ali se to nije dogodilo. Berlinski garnizon je kapitulirao 2. maja.

Hitler, tvorac najveće mašinerije masovnog zločina u istoriji, izvršio je samoubistvo sa ljubavnicom Evom Braun u bunkeru kod Berlina.

Uz podršku krupne buržoazije i revanšista, željnih osvete zbog poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, i zahvaljujući popustljivim zapadnim zemljama, Hitler je iskoristio materijalnu bijedu i nezadovoljstvo Nijemaca, nametnuo im se kao vođa i poveo u katastrofu i njih i čovječanstvo.

U Prvom svjetskom ratu je kao dobrovoljac zarobljen, 1921. godine postao je šef Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke, 9. juna 1923. pokušao je puč u Minhenu, zbog čega je osuđen, ali je brzo pušten iz zatvora, a 1925. je reorganizovao stranku na vojničkoj osnovi.

Hitler je, ubrzo pošto je 1933. godine postao kancelar, uveo nacističku diktaturu, započeo nemilosrdan progon Jevreja i ljevičara, otvorio koncentracione logore, ukinuo parlamentarizam, sindikate, slobodu štampe i građanska prava.

Iskoristio je neodlučnost Zapada i Austriju priključio Njemačkoj, porobio Čehoslovačku, a 1939. godine napao Poljsku, čime je izazvao Drugi svjetski rat.

Hitlerova Njemačka izvršila je genocid na Jevrejima i Slovenima, posebno nad Rusima, Bjelorusima i Srbima.

Nacistička Njemačka bila je tvorac najužasnijih zločina u istoriji čovječanstva, a Adolf Hitler postao simbol zla i zločina.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana