"Slijepi guslar " nakon 104 godine ponovo na Kalemegdanu

Srna
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada

BEOGRAD- Skulptura "Slijepi guslar", visoka oko dva metra, rad vajara Paška Vučetića, danas je, nakon 104 godine, vraćena na Kalemegdan i nju je, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, otkrio zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Skulptura je postavljena u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, prenijeli su beogradski mediji.

Skulptura je dio kompozicije spomenika Karađorđu, koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916. godine, i jedini je sačuvani dio tog monumenta koji su uništili austrougarski okupatori Beograda 1916. godine.

Spomenik Karađorđu, prema navodima hroničara, tada je razbijen, a sačuvana je samo skulptura "Slijepi guslar", koja je bila dio spomeničke kompozicije.

Ideja o vraćanju skulpture "Slijepi guslar", prije više od 20 godina, potekla je od nedavno preminulog arheologa Marka Popovića, koji je, zajedno sa Javnim preduzećem "Beogradska tvrđava" i Muzejom grada Beograda, pronašao skulpturu, a tu ideju potom je aktuelizovao Vesić.

Skulpturu je u originalno stanje vratio vajar Zoran Kuzmanović, a izliveni su dijelovi koji su nedostajali - dio malog prsta, gusala i štap.

Spomenik Karađorđu, otkriven je 13. avgusta 1913. godine, povodom povratka srpske vojske iz balkanskih ratova, a činila ga je kompozicija u kojoj vožd Karađorđe stoji na stijeni ispod koje se nalazi nekoliko ustanika, žena sa djetetom u rukama i stari guslar sa guslama u torbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana