Skinuta oznaka tajnosti: Ultimatum SRJ prije bombardovanja; "Moramo konsultovati Rusiju"

Srna
Skinuta oznaka tajnosti: Ultimatum SRJ prije bombardovanja; "Moramo konsultovati Rusiju"

Beograd - Sa dokumenata iz predsjedničke biblioteke Bila Klintona skinuta oznaka poverljivosti. Otkriveno da je šest mjeseci prije bombardovanja SRJ bila spremna ucijena.

Kako prenose Novosti, šest mjeseci pred početak bombardovanja Srbije, 24. septembra 1998. godine, Samjuel Berger, tadašnji američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, obavijestio je predsjednika SAD Bila Klintona o pripremama za ultimatum Srbiji.

Kako pokazuju dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti za "zaustavljanje humanitarne katastrofe na Kosovu i pripremu političkog riješenja", predlagao je "kredibilnu prijetnju vojnom akcijom NATO".

"To podrazumijeva pritisak na NATO da izda ultimatum sa zahtjevom Miloševiću da preduzme konkretne korake za rješavanje humanitarne i političke krize, ili će se suočiti sa vojnim odgovorom. Kako bi ultimatum bio kredibilan, mi i naši saveznici treba da budemo spremni da izvedemo ograničene raketne napade, ako Milošević ne pristane da se povinuje. Ukoliko istraje, treba da budemo spremni da izvedemo šire vazdušne napade kako bismo spriječili njegovu sposobnost da izvodi vojne i bezbjednosne operacije na Kosovu", preporučuje Berger.

Američki spoljnopolitičkim tim, kaže Berger, saglasan je da oslanjanje samo na humanitarne akcije i diplomatske pregovore nema perspektivu za uspjeh. Tvrdi da proces pregovora ambasadora Hila sa Miloševićem i kosovskim Albancima neće dati prihvatljiv sporazum sve dok se nasilje nastavlja, "brutalnim akcijama srpskih bezbjednosnih snaga u kombinaciji sa povremenim napadima OVK".

Rezolucija Saveta bezbjednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdržanost Kine, i NATO odluka da počne sakupljanje snaga značajni su koraci u našim političkim i vojnim pripremama za izdavanje ultimatuma, dok istovremeno šalju snažne signale Miloševiću. Rezolucija UN pomaže u stvaranju političke baze za upotrebu sile za mnoge naše saveznike, ali ona eksplicitno ne dozvoljava upotrebu sile - priznaje on.

Stoga Berger upozorava Klintona da ovaj pristup ima svoju cijenu i rizike, kako političke, tako i vojne. Dokument pokazuje da je vrh SAD bio svjestan brojnih prepreka u Americi, među saveznicima, kao i svijetu, za izvođenje ovog plana.

"Osvajanje podrške saveznika zahtjevaće veliki napor, posebno sa Rusijom koja se snažno suprotstavlja upotrebi sile. Mnogi saveznici će željeti da pokušaju sa drugom rezolucijom UN koja autorizuje upotrebu sile prije nego što NATO izda ultimatum", bio je svijestan Berger.

Ipak, dodaje da je nova rezolucija manji problem od odluke nekih saveznika da odustanu od učešća u operaciji. Svijestan je, kaže, i da je problematično održavanje konsenzusa, posebno ako se Milošević djelimično saglasi sa uslovima ultimatuma.

"Moraćemo da se detaljno konsultujemo sa Rusijom bilateralno, kao i kroz NATO, kako bismo ograničili štetu po naše odnose", ističe Berger.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana