Sjećanje na Anu Atkins, koja je preminula prije 150 godina: Botaničarka fotografskog oka

Milanka Mitrić/agencije
Sjećanje na Anu Atkins, koja je preminula prije 150 godina: Botaničarka fotografskog oka

Spajanje botanike i fotografije u sadašnjem vremenu može da bude istinski zanimljivo, a spajanje istih u 19. vijeku bilo je nešto zaista inovativno.

Žena koje je spojila to dvoje, i koja se smatra prvom osobom koja je objavila knjigu ilustrovanu fotografskim slikama bila je Ana Atkins, koja je preminula prije 150 godina. Prema nekim izvorima, smatrana je prvom ženom koja je bila fotograf. Za to vrijeme (rođena je 1799. godine), bila je jedna od rijetkih žena koja je imala pristup dobrom obrazovanju (otac joj je bio naučnik), a svoje zanimanje usmjerila je na botaniku. Sakupljala je osušene biljke, koje je kasnije koristila kao fotograme. Džon Heršel izumio je cijanotipski fotografski postupak, koji je ona primijenila na morsku travu, stvorivši cijanotipske fotograme (original od osušenih algi umetnut direktno na cijanotipski papir). Fotograme je izdala u prvom nastavku djela “Fotografija britanskih algi: cijanotipske impresije”, izdato u svega nekoliko primjeraka. Knjiga je rijetka, a tih nekoliko postojećih primjeraka imaju različit broj ploča.

- Atkinsova je pozicionirala isušenu morsku travu na papir, koji je smještala ispod stakla, izloženog direktnom suncu. Za nekoliko minuta, solarna energija bi djelovala, a trag na staklu bi ostao vidljiv – zabilježeno je  u knjizi “Britanski fotografi 19. vijeka iz Nacionalne galerije Kanade”.

Atkinsova je, takođe, objavila i knjigu “Cijanotipi britanskih i stranih biljaka i paprati”, zajedno sa En Dikson.

Iako je njen način rada bio prilično jednostavan, Atkinsonova je pokazala značaj fotografije u nauci, odnosno botanici i značaj koji može da ima za istraživanje biljnog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana