Rusija objavila snimak “Cara”, najveće nuklearne bombe ikad testirane VIDEO

G.S.
Rusija objavila snimak “Cara”, najveće nuklearne bombe ikad testirane VIDEO

Sovjetski savez je u oktobru 1961. godine detonirao najveću nuklearnu bombu na svijetu, a radilo se o RDS-220, bombi nazvanoj Car.

Radilo se o bombi koja je eksplodirala snagom od 50 miliona tona TNT-a.

Na snimku prevedenom na engleski na Jutjubu kažu da je to do današnjeg dana najveća eksplozija koju je proizveo čovjek, ali i kako je Rusija nedavno skinula oznaku tajnosti s neviđenih snimaka eksplozije te bombe.

Bombarder je ispustio bombu kada se nalazio na visini nešto većoj od 10 kilometara. Ona se aktivirala na skoro četiri kilometra od zemlje da bi se umanjila radijacija.

Na snimku se vidi da je bombu nosio specijalno modifikovani bombarder Tu-95, ofarban u jarkobijelu boju da bi se ublažio efekat bljeska od detonacije. Njega je pratio manji Tu-16 bombarder, opremljen takođe kamerama.

Snimak prikazuje i momenat detonacije iz nekoliko uglova, kako sa zemlje, tako i iz bombardera Tu-95.

Bomba, koja je bila teška 27 tona i dugačka osam metara, stvorila je džinovsku “pečurku”, a eksplozija je bila vidljiva i na skoro 1.000 kilometra.

Sovjetski premijer Nikita Hruščov lično je naručio izgradnju ove bombe u julu 1961. godine, izvijestio je Popular mekanis. Dok je Hruščov želio nuklearno oružje od 100 megatona, inženjeri su mu na kraju poklonili verziju od 50 megatona - što je ekvivalentno 50 miliona tona (45 miliona metričkih tona) TNT-a odjednom aktiviranog.

Čak i sa polovinom premijerovog zahtevanog tereta, bomba je bila neizmjerno moćna i hiljadu puta jača od nuklearnih bombi koje su SAD aktivirale nad Hirošimom i Nagasakijem tokom Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana