Ranko Žeravica - trofejni trener umro je na današnji dan

Srna
Foto: Dragana Udovičić

BIJELjINA- Srpski košarkaški trener Ranko Žeravica /1929-2015/, koji je od šezdesetih godina prošlog vijeka sa velikim uspjehom vodio mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do najvećih trofeja, umro je na današnji dan 2015. godine.

Žeravica je primljen u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije /FIBA/ 2007. godine.

Trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom pedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je završavao igračku karijeru.

Sve do 1966. godine, Žeravica je radio kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom "Radničkom", a od 1960. postaje profesionalni trener u Košarkaškom savezu Jugoslavije.

U narednih dvadesetak godina sa velikim uspjehom, u nekoliko navrata, vodi mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do trofeja.

Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je presudno uticao na veliki bum "Partizana" početkom sedamdesetih godina, kada je predvodio tim na čijem su čelu bili Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović, koji je tokom narednih godina osvojio mnoge trofeje.

Ranko Žeravica bio je selektor Jugoslavije na tri olimpijade, tri svjetska i tri evropska prvenstva.

Njegov najznačajniji trofej je zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, kada je Jugoslavija pobijedila SAD.

Žeravica će ostati zapamćen i kao trener koji je sa uspjehom kombinovao američku i rusku školu košarke.

Tokom 1979. i 1980. godine uspješno je vodio i reprezentaciju Argentine.

Nakon toga, osamdesetih godina Žeravica je bio prvi trener "Crvene zvezde". Rekorder je "Crvene zvezde" po broju pobjeda, kojih je zabilježio 167 na 272 utakmice.

Ranko Žeravica preminuo je u Beogradu 29. oktobra 2015. godine u 85. godini. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana