Pronađena podmornica USS Albacore nakon skoro 80 godina

G.S.
Pronađena podmornica USS Albacore nakon skoro 80 godina

Jedna od najuspješnijih američkih podmornica u Drugom svjetskom ratu JUES Albakor konačno je pronađena nakon što je misteriozno potonula davne 1944. godine u novembru.

Kako je saoštila američka mornarica, podmornica je pronađena nakon skoro 80 godina u Japanu, kod obale Hokaida.

Njen nestanak je zabilježen 7. novembra 1944. godine zajedno s članovima posade, a njena lokacija je dosad bila misterija. Međutim, dr. Tamaki Ura s Univerziteta Tokio je nedavno objavio podatke i fotografije koje otkrivaju adresu podmornice, što je zvanično potvrđeno.

Do otkrića se došlo dijelom zahvaljujući japanskim arhivskim dokumentima.

Urin tim je koristio vozilo na daljinsko upravljanje kako bi prikupio potrebne podatke.

Riječ je o lokaciji s turbulentnim strujama, morskim zelenilom i ograničenom vidljivošću, što je otežavalo dokumentovanje olupine i pravljenje detaljnih fotografija. Ipak, snimci su otkrili nekoliko prepoznatljivih karakteristika podmornice klase Gato iz 1944. godine.

Podmornica je identifikovana i zahvaljujući promjenama koje je doživjela, a to su SJ radarska antena i jarbol, linija otvora za ventilaciju duž vrha nadgradnje, kao i odsustvo čeličnih ploča duž gornje ivice komandnog mosta.

Podmornica je američko vojno plovilo zaštićeno zakonom, koji dozvoljava daljinsko dokumentovanje i druge nenametljive aktivnosti se mogu obavljati s tim da sve radnje koje bi mogle biti invazivne moraju imati relevantne dozvole, prenosi Avaz.

Podmornica predstavlja i vječno počivalište mornara koji su dali svoje živote te bi je takvom trebale smatrati sve strane.

JUES Albakor je proizvela kompanija Elketrik Bout iz Konektikata, u službu je ušla 1. juna 1942. godine, a obavila je 11 borbenih patrola i potopila 10 neprijateljskih brodova prije nego je nestala 1944. godine tokom misije miniranja.

Moguće je da je potopila još tri broda, ali to nije potvrđeno.

Tokom svoje službe je dobila brojna odlikovanja, a bila je jedna od najefikasnijih tokom Drugog svjetskog rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana