Posmrtni ostaci vožda Stratimirovića pohranjeni u Sremskim Karlovcima

Tanjug
Foto: Tanjug

SREMSKI KARLOVCI - U Sremskim Karlovcima danas su uz najviše vojne počasti pohranjeni posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića, komandanta srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške koji je izvojevao najvažniju srpsku pobjedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine.

Posmrtni ostaci pohranjeni su u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, a prenijeti su iz Beča, gdje je sahranjen 1908. godine, čime je ispunjena poslednja generalova želja, koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima „Uspomene".

„Danas se u Sremske Karlovce, u kojima je pre 173 godine formirana Srpska Vojvodina, vratio jedan od njenih najvećih sinova general Đorđe Stratimirović. Time je ispunjena njegova posljednja želja da počiva u ovom mestu, koje je svojevrsni otisak naše istorije i u kojem i treba da počivaju oni koji su velikim i neprolaznim delima svoja imena upisali u večnost", izjavio je danas predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Mirović je u ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, porodici i svima koji su učestvovali u, kako je naveo, povratku omiljenog generala i našeg velikog pretka iz Beča u Srbiju.

Djelo generala Đorđa Stratimirovića, kako je naglasio Mirović, veliko je i vječno. I kao vojnog zapovjednika u sudbonosnim i slavnim bitkama koje su od njega stvorile najomiljeniju ličnost ne samo u vojsci nego i u narodu Srpske Vojvodine, i kao čovjeka koji je cijelog svog života bio odan i posvećen interesima srpskog naroda.

„Zato general Stratimirović pripada besmrtnicima bez kojih je istorija našeg naroda nezamisliva, a koji su svojom borbom i svojim delom našoj slobodi i našem ujedinjenju dali nemerljiv doprinos", rekao je Mirović.

Prema njegovim riječima, generalov povratak u otadžbinu potvrda je odlučnosti i težnje za nacionalnim jedinstvom, koje nam je danas možda potrebnije nego ikada u istoriji.

„Dobro došao kući, generale Stratimiroviću, pod nebo tvoje Srpske Vojvodine i tvoje Srbije, i u srca i duše svih nas koji, baš onako kako si i ti činio za života, danas sanjamo i živimo iste, srpske snove. Neka ti je večna hvala i slava", poručio je Mirović.

Predsednik Odbora za pohranjivanje posmrtnih ostataka Đorđa Stratimirovića, Aleksandar Đurđev rekao je da je milošću božijom i voljom narodnom ispunjen amanet vožda Đorđa Stratimirovića.

"On je danas ovde pred nama i mi pred njim. Ne mogu, a da se ne zahvalim svima koji su podržali da ovaj zahtev bude ispunjen", rekao je Đurđev.

Zahvalio je svim državnim zvaničnicima, sveštenstvu, kao i svima drugima koji su pružili podršku, a prije svega predsjedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru.

"Gospodin Pastor uživa ogroman ugled kod naših građana, on je najzaslužniji danas što mi u našem vremenu u kojem živimo, radimo i obitavamo imamo sjajne prijateljske odnose sa susednom Mađarskom. Vožd je morao da prođe teritoriju Austrije i Mađarske koja se sa dostojanstvom odnosila prema njegovim posmrtnim ostacima" i pozvao predsjednika skupštine APV Ištvana Pastora da se i dalje trudi jer su Srbi i Mađari u 21. vijeku potrebniji jedni drugima nego ikada ranije.

"Suza u očima porodice Stratimirović jeste danas suza radosnica. Suza radosti i ponosa što se ispunila zapovest našeg vožda da bude sahranjen u Sremskim Karlovcima gde je on kao politička ličnost i potekao", rekao je praunuk Ivan Stratimirović.

U ime porodice zahvalio je srpskom narodu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, eparhiji sremskoj, vojsci, opštini Sremski Karlovci, republičkoj, pokrajinskoj i gradskoj vlasti, centru za razvoj Šajkaške i Odboru za povratak posmrtnih ostataka velikog vožda i naglasio da će porodica Stratimirović ostati odana srpskim interesima i naciji.

Nakon više od jednog vijeka, danas je ispoštovana posljednja želja vožda Stratimirovića koju je izjavio neposredno pred smrt u memoarima "Uspomene".

Inicijativa o ekshumaciji potekla je od njegovih potomaka, a ekshumaciju je organizovao predsjednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Đurđev.

Do juče su ekshumirane Stratimirovićeve kosti bile u kapeli Gradskog groblja u Novom Sadu, generalovom rodnom gradu, nakon čega su preseljene u Saborni hram u Sremskim Karlovcima gdje je izložen kovčeg, te su građani mogli da dođu i odaju počast.

Uoči pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Stratimirovića, u Sabornoj Crkvi Svetog Nikole održana je liturgija i opjelo koje je služio episkop hvostanski Justin uz pojanje karlovačkih bogoslova.

Nakon toga su gardisti iznijeli kovčeg sa moštima ispred Sabornog hrama uz počasni pozdrav, nakon čega je uslijedila litija kroz Sremske Karlovce.

Predsjednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretari došli su da odaju počast slavnom generalu u sabornom hramu, kaoi veliki broj građana.

Đorđe Stratimirović rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a preminuo je 15. decembra 1908. u Beču, gdje je i sahranjen. Bio je srpski general koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd.

Sremski Karlovci su važan istorijski momenat u generalovoj službi. Đorđe Stratimirović bio je komandant srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške. Zajedno su izvojevali prvu i najvažniju srpsku pobjedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine u ovoj varoši čime je sačuvana Srpska Vojvodina koju su proglasili na Majskoj skupštini 2. maja iste godine.

Po završetku vojne službe, 1859. godine, general Stratimirović učestvovao je u diplomatskim misijama za Austriju u Crnoj Gori, na Krfu, u Epiru, Srbiji i Italiji. Iz Novog Sada preselio u Beč 1877. godine, gdje je proveo ostatak svog života.

"Crni utorak" u Njujorku
"Crni utorak" u Njujorku
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana