Početak njemačkog kraha pred Moskvom

Srna
Početak njemačkog kraha pred Moskvom

BIJELjINA - Snage Crvene armije usporile su 12. novembra 1941. godine višemjesečnu invaziju njemačkih snaga ma Moskvu, što će u decembru dovesti do kontraofanzive i konačnog razbijanja nacističkih snaga na tom ratištu u aprilu naredne godine.


Prema prvobitnim planovima, bilo je zamišljeno da njemačke trupe razbiju sovjetski otpor još u septembru 1941. godine, ali su do prilaza Moskvi stigle tek u jesen.

I ruski i zapadni istoričari smatraju da su Nijemci izgubili bitku za Moskvu na samom početku rata, još u julu i avgustu 1941. kada nisu uspjeli da opkole i unište rezerve Crvene armije.

Nekadašnje ocjene da je Hitlerovim snagama presudila ruska zima danas se smatraju netačnim.

U stvarnosti, njemačke trupe su ulagale maksimalne napore na terenu, ali su se Nijemci na Istočnom frontu suočili s daleko žešćim otporom nego što su očekivali.

Crvena armija je imala velike rezerve, prvenstveno u tenkovima i ljudstvu. Mogla je da računa na 15 miliona ljudi. Sovjetski savez je imao i veliki industrijski potencijal poput proizvodnje vlastitog oružja.

Jedan od ključnih trenutaka njemačkog poraza pred Moskvom je krvava Smolenska bitka, koja se odigrala 1941. godine u centralnom dijelu fronta.

Sovjeti su u tom periodu izgubili čak 700.000 ljudi, ali je Crvena armija uspjela da privremeno zaustavi prodor njemačkih jedinica prema Moskvi.

Jedan od ključnih događaja koji su doveli do poraza Nijemaca u bici za Moskvu jeste šokantno organizovanje vojne parade u novembru, kada su nacisti bili pred ulazom u grad.

Staljin je naredio da se organizuje velika vojna parada u čast revolucije, nakon čega su mnogi vojnici samo produžili na front.

Kao pomoć u dizanju morala vojci i narodu poslužilo je i slanje /do tada zabranjenih/sveštenika na front, ponovno otvaranje crkvenih vrata, te velike količine votke za borce.

Bitka za Moskvu, odnosno neuspjeh Hitlera da zauzme rusku i sovjetsku prijestonicu označila je prvi veliki poraz Hitlerove armade u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana