Peter Egner - ubica sa Sajmišta i Avale

Srna
Peter Egner - ubica sa Sajmišta i Avale

BIJELjINA- U američkom gradu Sijetlu na današnji dan 2008. godine pronađen je nacista, 86-godišnji Peter Egner, koji je učestvovao u ubijanju Srba, Jevreja i Roma na beogradskom Sajmištu i na Avali.

Egner je kao stražar učestvovao u ubistvu većeg broja civila, koji su prije toga uzeti kao taoci, a on ih je vozio od Štaba do sela Jajinci ispod Avale gdje su po dolasku strijeljani.

U tom periodu, Egner je učestvovao u ubistvu više žena i djece jevrejske nacionalnosti.

Kao stražar, učestvovao je u odvođenja zatvorenih Jevreja do logora u Zemunu, koji su kasnije ubijeni u gasnom kamionu na relaciji od Zemuna do Jajinaca.

Rad Egnerovo grupe sastojao se u obavještajnoj i egzekutivnoj djelatnosti protiv "svih stvarnih protivnika Trećeg rajha".

Gestapo je tokom njemačke okupacije Srbije uspostavio policijski režim koji je uhapsio više desetina hiljada građana prema kojima je sprovođeno inkvizitorsko saslušanje i ispitivanje. Kako bi im iznudili priznanje, oni su mučeni najsvirepijim metodama.

Egner je dobio najviša odlikovanja nacističke Njemačke, među kojima je i Gvozdeni krst.

Sredinom maja 2008. godine Egner je boravio u Srbiji, kada je sa grupom folksdojčera iz inostranstva posjetio svoje rodno mjesto - folksdojčeri su na lokalnom groblju u Crvenki otkrili spomenik raseljenim Nijemcima i svojim precima.

Dosije o Peteru Egneru Tužilaštvo Srbije za ratne zločine preuzelo je 21. jula 2008. godine od Arhiva Beograd, u kome se jasno vidi da je bio gestapovac.

Ekspertski tim Tužilaštva za ratne zločine Srbije otputovao je krajem jula 2008. godine u Njemačku radi preuzimanja podataka o dešifrovanim telegramima i teleprinterima, kada je razbijena šifra "Enigma".

Egner je umro, neosuđen, 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana