Pavle Jurišić Šturm - slavni general srpske vojske

Srna
Pavle Jurišić Šturm - slavni general srpske vojske

BIJELjINA - Srpski general lužičkosrpskog porijekla Pavle Jurišić Šturm (1848-1922), jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu, umro je na današnji dan 1922. godine.

Šturm je veoma zaslužan za blistave pobjede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

U srpsku vojsku primljen je 1876. godine kao dobrovoljac u činu poručnika i već u Srpsko-turskom ratu 1876-1877. istakao se kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona.

U Drugom srpsko-turskom ratu 1877-1878. godine, Šturm je veoma uspješno komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, a potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota.

U Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, Pavle Jurišić Šturm komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. Dunavskom divizijom.

U Prvom svjetskom ratu 1914. godine, Šturm je kao komandant Treće armije primio prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku.

Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916. godine.

Pavle Jurišić Šturm odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde, Ordenom Belog orla i savezničkim odlikovanjima među kojima se ističu Orden italijanske krune, Orden Svetog Đorđa, Orden belgijske krune, Orden Legije časti i Orden Svetog Mihajla i Svetog Đorđa.

Takođe, bio je nosilac Ordena gvozdenog krsta, Ordena Svetog Leopolda i Ordena Mendžidije, ordenja koje su mu dodijelile buduće Centralne sile.

Uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svjetskog rata i srpske ratne istorije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana