Pablo Neruda - liričar i diplomata

Srna
Foto: Vikipedija

BIJELjINA - Čileanski pisac i diplomata Neftali Rikardo Rejes Basualto (1904-1973), poznat kao Pablo Neruda, najveći liričar Latinske Amerike, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rođen je na današnji dan 1904. godine.

Poslije učešća u Španskom građanskom ratu, gdje se sprijateljio sa španskim pjesnikom Federikom Garsijom Lorkom, uglavnom je bio okrenut idealima socijalne pravde i političkoj borbi za prava potlačenih.

U početku je bio pod uticajem modernista i postromantičara, potom je poetsku žestinu i čulnost kombinovao sa tradicionalnom pjesničkom formom, a oprobao se i u slobodnijoj pjesničkoj tehnici sa nadrealističkim elementima.

Kasnije faze karakteriše jače osjećanje tuge zbog prolaznosti svega, ali i nova vjera u ljudske i društvene vrijednosti.

Umro je 1973. godine, poslije ubistva čileanskog predsjednika Salvadora Aljendea i dolaska na vlast desničarske vojne hunte.

Najpoznatija Nerudina djela su: pjesničke zbirke „Praznična pjesma“, „Suton“, „Dvadeset ljubavnih i jedna očajna pjesma“, „Pokušaj beskonačnog čovjeka“, „Boravak na Zemlji“, „Španija u srcu“, „Treći boravak 1935-1945“, „Opšta pjesma“, „Grožđe i vjetar“ i „Elementarne ode“.

Godine 2017. stručnjaci su, nakon naknadne analize njegovih posmrtnih ostataka,
zaključili da Neruda nije preminuo od raka, kako je to zvanično objavljeno, već da je otrovan.

Nerudini poznanici su od početka tvrdili da su velikog pjesnika otrovali pripadnici tajne službe tadašnjeg Čilea.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana