Ovako je izgledala najstarija srpska zastava

G.S.
Ovako je izgledala najstarija srpska zastava

Za dinastiju Nemanjić vezuju se počeci stvaranja srpske države u mnogim sferama. Zato i ne čudi da je i najstariji zabilježeni pomen zastave Srbije u vezi sa ovom srednjovijekovnom porodicom.

Naime, sin kralja Vladislava, župan Desa, 1281. godine poslao je delegate iz Kotora u Dubrovnik da vrate stvari iz očeve blagajne koja se tamo nalazila, a u spisak je uključena, između ostalih stvari, i “zastava crvene i plave boje” (“("vexillum unum de zendato rubeo et blavo" – “zastava od platna crvenog i plavog”).

Pošto je kralj Vladislav vladao od 1233. do 1243. a umro poslije 1264. može se zaključiti da je zastava ovog izgleda starija od ovog opisa.

Danas je nepoznato kako su ove boje bile raspoređene. Zastava koja se viđa u obilježavanju srednjovekovnih događaja u Srbiji je horizontalna dvobojka.


Najstariji poznati crtež neke zastave Srbije je na mapi iz 1339. godine koju je napravio Anđelino Dulcert. Zastava je predstavljala carstvo Cara Dušana i bila crveni dvoglavi orao na žutom, prenosi Istorijski zabavnik.

Tek je Sretenjski ustav iz 1835. opisao srpsku zastavu kao trobojku i to u redoslijedu boja – otvoreno crvena, bijela i čelikasto-ugasita.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana