Otkriveni tragovi brutalnih sukoba od prije 13.400 godina

G.S.
Otkriveni tragovi brutalnih sukoba od prije 13.400 godina

Među plemenskim grupama koje su naseljavale istočnu obalu Nila u sjevernom Sudanu prije oko 13.400 godina, mir nije uvijek vladao, što otkrivaju ranjena tijela sahranjena na groblju na jednom od najstarijih mjesta na svijetu.

Naučnici su u četvrtak rekli da je nova analiza ostataka groblja “Jebel Sahabe”, iskopana 1960-ih, pružila novi uvid u ovo praistorijsko krvoproliće, uključujući dokaze da je bilo više nasilnih sukoba, a ne jednog smrtonosnog obračuna, kako se ranije vjerovalo.

Ostaci skeleta 61. muškarca, žene i djece otkrivaju da na 41 tijelu postoje tragovi najmanje jedne rane, uglavnom od koplja ili strele. U nekima su otkrivene zacijeljene rane, što ukazuje da je osoba preživjela tuču.

Njih 16 imalo je i zacijeljene i nezacijeljene rane, pa se vjeruje da su preživjeli jednu borbu, a u drugoj poginuli. Mikroskopskim pregledom kostiju otkriveni su ostaci kamenog oružja.

Originalna analiza iz 1960-ih identifikovala je samo 20 ljudi sa ranama, a nijedna nije imala zarasle rane. Široko nasilje jednako je pogađalo muškarce i žene, a bilo je i ranjenih četvorogodišnjaka, rekla je paleoantropologinja Izabel Krevekoeur iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja na Univerzitetu u Bordeauku, vodeća autorka studije objavljene u časopisu “Scientific Reports”.

“Čini se da je jedno od glavnih smrtonosnih svojstava rezanje i prouzrokovanje gubitka krvi”, rekla je Krevekoeur.

Iako se koplja i strele mogu ispaliti iz daljine, postoje i dokazi o bliskoj borbi sa brojnim slučajevima preloma, udaraca podlakticom i slomljenih kostiju ruke.

Sakupljači lovaca u to vreme su živjeli u dolini Nila, prije razvoja poljoprivrede. Lovili su sisare poput antilope, ribe i sakupljali biljke i korijenje. Njihove grupe su bile male, vjerovatno do najviše stotinu ljudi.

Iako nije poznato zašto su se borili, borbe su se odvijale u vrijeme klimatskih promjena i prelaska iz sušnog u vlažniji period, sa nizom velikih poplava, koje su mogle da izazovu konkurenciju među suparničkim klanovima za resurse i teritoriju, prenosi index.hr.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana