Oslobođenje Jugoslavije 15. maja 1945.

Srna
Oslobođenje Jugoslavije 15. maja 1945.

BIJELjINA - Nekadašnja Jugoslavija definitivno je oslobođena od okupatora na današnji dan 1945. godine - jedinice Jugoslovenske armije slomile su i posljednji organizovani otpor neprijateljskih snaga u Drugom svjetskom ratu.

One su njemačkim trupama presjekle odstupnicu, zarobile komandanta grupe armija E general-pukovnika Aleksandera Lera - koji je u aprilu 1941. rukovodio bombardovanjem Beograda - i prinudile ih na predaju.

U četvorogodišnjem ratu poginulo je zvanično 1.706.000 stanovnika, a zemlja je porušena i opustošena.

Tokom rata, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj izvršen je genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, a Nijemci su vršili strašne odmazde na području Srbije.

Do danas nije poznat konačan broj ukupno ubijenih stanovnika tadašnje Jugoslavije, kao ni tačan broj stradalih u koncentracionim logorima NDH za odrasle i djecu.

Najveći broj pripadnika Jugoslovenske armije činili su Srbi, koji su tokom 1941, 1942. i 1943. godine bili apsolutno najbrojniji narod u partizanskim jedinicama.

Tek od 1944. godine, kada je kraj Trećeg rajha bio izgledan, mnogi pripadnici prije svega kvislinških jedinica iz NDH, hrvatske i muslimanske naconalnosti, prišli su odlobodilačkim snagama.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana