Oslobodioci 6. aprila porazili naciste i ustaše u Sarajevu

Srna
Foto: Fb stranica Historijski arhiv Sarajevo

BIJELjINA- Partizanske jedinice su 6. aprila 1941. godine oslobodile Sarajevo od njemačkih i snaga Nezavisne Države Hrvatske, koje su sačinjavale ustaše sa dijelovima muslimanskih jedinica.

Poslije neuspjeha njemačke protivofanzive u Mađarskoj, Hitler je 20. marta 1941. godine odobrio da se Sarajevo napusti.

U to vrijeme u okupiranom Sarajevu, iz kog su protjerani Srbi i Jevreji, u sastavu glavnog njemačkog 21. brdskog armijskog korpusa nalazile su se 181. divizija ojačana pukom "Bergman", ostaci 369. legionarske divizije, SS divizija "Princ Eugen", SS policijski puk Nagel, Štab 81. puka za obezbjeđenje...

Od ustaško-domobranskih snaga, koje su sačinjavali mahom Hrvati, ali i muslimanski mladići, njemačkom brdskom armijskom korpusu bili su potčinjeni 8. i 15. divizija, ostaci 9. divizije, kao i brojne snage ustaške seoske milicije.

U toku napada, jedinice 3. korpusa oslobodilačke vojske razbile su neprijateljske zaštitničke dijelove i do mraka doprle do ivice grada, zaobilazeći neprijateljske utvrđene tačke Veliki Glog i Šiljato Brdo.

Uz slabiji otpor neprijatelja one su zauzele centar grada i Marijin Dvor. Tek je u rejonu 530 električne centrale 38. divizija naišla na jak otpor neprijatelja, podržanog sa pet tenkova.

U oštroj borbi neprijatelj je bio razbijen, pa je tokom noći sa 5. na 6. april produženo čišćenje grada u kome je jedino još 334. puk njemačke 181. divizije, kome je upadom 38. divizije u grad bila presječena odstupnica, pružao snažan otpor.

Za to vrijeme 37. divizija zauzela je Brus, Trebević i Palež, a potom s juga izbila na ivicu grada i u toku noći ovladala lijevom obalom Miljacke.

U sam grad ušla je 3. divizija, dok je njena 7. brigada, bila orijentisana pravcem Ilidža - Blažuj.

Na taj način je 6. aprila ujutru čitav grad bio zauzet i očišćen od neprijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana