Operacija je mogla da se zakomplikuje - zašto je jedan doktor izabrao da ne ubije Hitlera

GS
Foto: Agencije

Karl Oto fon Ajken, specijalista za uho, grlo i nos, liječio je nacističkog diktatora 10 godina, počev od 1935.

Potomak jednog od ljekara Adolfa Hitlera, koji živi u Švajcarskoj, objavio je detalje pisama koji pokazuju kako je liječio diktatora zbog problema sa glasom, piše NZZ am Sonntag.

Pisma pokazuju Hitlerov strah od ozbiljne bolesti. „Ako je nešto loše, apsolutno moram da znam", rekao je Hitler doktoru poslije njihove prve konsultacije u maju 1935, navodi se u pismima.

Pisma od doktora koje je slao rođaku otkrio je Robert Depgen, Fon Ajkenov pra-praunuk, koji ih je slučajno pronašao dok je pretraživao porodičnu arhivu za školski projekat. Fon Ajken je umro 1960. godine.

Britanski istoričar Ričard Džej Evans, specijalista za njemačku istoriju, potvrdio je autentičnost neobjavljenih pisama, navodi list.

List navodi da pisma takođe pokazuju važnost koju je Hitler pridavao njegovom glasu, koji je koristio u govorima koji su nesumnjivo bili od velikog značaja za pridobijanje podrške režimu.

Jedna operacija uklanjanja polipa odložena je poslije serije govora, navodi se u pismima, pošto je Fon Ajken savjetovao Hitlera da mora da odmori glas poslije procedure, prenosi RTS.

U svojim pismima, Fon Ajken nikada nije doveo u pitanje da je liječio čovjeka čiji su postupci doveli do stradanja miliona ljudi.

List navodi da je na pitanje ruskih isljednika poslije rata o tome - zašto nije iskoristio priliku i ubio Hitlera, Fon Ajken rekao: „Ja sam bio njegov ljekar, a ne njegov ubica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana