Obilježavanje 75 godina od misije Halijard: Srbima zahvalni potomci američkih pilota

B92
Obilježavanje 75 godina od misije Halijard: Srbima zahvalni potomci američkih pilota

Sedamdeset i pet godina od misije Halijard, najveće spasilačke misije u istoriji ratovanja, biće obilježeno u nedelju na zaravni Galovića polje u Pranjanima.

Operacija koja se zove i Vazdušni most je trajala od avgusta 1944. do febrauara 1945. godine. Tada je spaseno 520 američkih pilota, zahvaljujući hrabrosti srpskog naroda, koji je rizikovao svoje živote skrivavši, pomagavši i liječivši ih.

Zbog toga, misija Halijard smatra se simbolom solidarnosti srpskog i američkog naroda.

Američki piloti i članovi posade aviona oborenih iznad Jugoslavije, dok su bombardovali nacistički kompleks nafte u Rumuniji, iz Pranjana su evakuisani i prebačeni u Italiju.

Obilježavanje ovog događaja organiciju fondacija misija Halijard koju vodi Džon Kapelo.

Ceremoniji u nedjelju prisustvovaće i potomci i članovi porodica spasenih pilota. Neki od njih su prvi put posjetili Srbiju.

Ted Bajfild, čiji je otac Flojd spasen, stigao je u Pranjane u čast svog oca i kako bi zahvalio Srbima koji su ga štitili i krili.

“Imam dnevnik pukovnika Harpera koji je bio sa njim. Napisan je na 93 stranice, sa dosta detalja o tom periodu, tako da sam mnogo iz njega saznao”, rekao je Bajfild.

On, međutim, dodaje da sam njegov otac nije mnogo pričao o detaljima evakuacije.

“Slijedeće godine ću doći ponovo u Srbiju, jer želim da sa svojom braćom da lociram mjesto na kom se srušio avion mog oca. Probaćemo da pronađemo njegove ostatke”, dodao je Bajfild.

Milena Mim Bizić došla je iz Pensilvanije. Bivši je profesor u penziji, porijeklom je Srpkinja. Donijela je donaciju u ime Srba u Americi za OŠ “Ivo Andrić” u Pranjanima. Takođe, kao poklon će im dati zborku članaka koje je prikupila, a koje je i između ostalih pisao i njen otac Milan Karlo, nekad urednik magazina American Serb life. On je između ostalog tokom rada u magazinu objavio i dnevnik Nika Lalića, američkog kapetana, koji je učestvovao u evakuaciji pilota.

“Nik Lalić je bio divan, mnogo sam ga voljela, često je dolazio kod nas”, rekla je Milena, koja u Srbiji već poznati dobrotvor i istakla:

“Srbija i Srbi će uvijek biti u mom srcu.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana