Njemačka napala Poljsku i započela drugi svjetski rat

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA - Napadom na Poljsku na današnji dan 1939. godine, nacistička Njemačka počela je Drugi svjetski rat, koji je okončan šest godina kasnije njenim, kao i slomom Italije, Japana i njihovih saveznika.

U ratu, u kojem je učestvovala 61 država, poginulo je oko 50 miliona i ranjeno više od 35 miliona ljudi.

Samo u Evropi materijalna šteta je procijenjena na oko 277,7 milijardi dolara - prema cijenama iz 1938. godine, a u Jugoslaviji na 46,9 milijardi dolara.

U brojnim državama koje su učestvovale u Drugom svjetskom ratu postoji mali broj pouzdanih izvora i istraživanja o broju ratnih žrtava, navode istoričari. Posebno su velike žrtve i razaranja pretrpjele slovenske zemlje i narodi, koje je nacistički vođa Adolf Hitler želio da uništi sasvim.

Najveće žrtve podnio je SSSR, koji je i najzaslužniji za slom nacističke Njemačke. Službeno je naveden broj od 27 miliona žrtava rata, uključujući sedam miliona civila.

Prema izvještaju Vlade Poljske, stradala su 5,62 miliona Poljaka. Na prostoru tadašnje Jugoslavije, prema zvaničnim poslijeratnim podacima, stradalo je oko milion i po ljudi, među kojima najviše Srba i Jevreja. Tačan broj žrtava u Čehoslovačkoj i dalje nije utvrđen, budući da istraživanja navode od 330.000 do 360.000 stradalih.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana