Nedeljko Čabrinović- član Mlade Bosne i atentator

Srna
Nedeljko Čabrinović- član Mlade Bosne i atentator

Nedeljko Čabrinović /1895 - 1916/, mladobosanac i učesnik u atentatu na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, umro je u austro-ugarskom zatvoru 20. januara 1916. godine od poljedica mučenja.

Nedeljko je rođen kao najstarije dijete u porodici. Otac Vaso bio je vlasnik kafane u Sarajevu i imao je devetoro djece iz dva braka.

Kao štamparski radnik /tipograf/ učestvovao je u štrajku štamparskih radnika 1912. godine, pa su ga vlasti protjerale iz Sarajeva. Radio je u štamparijama u Sremskim Karlovcima, Šidu, Trstu i Beogradu.

Nedeljko Čabrinović je pod uticajem srpskih pobjeda u balkanskim ratovima, prihvatio ideje jugoslovenske nacionalne revolucionarne omladine i individualni teror kao metod političke borbe.

Sarajevski članovi napredne nacionalne omladine poslali mu u Beograd isječak iz" Hrvatskog dnevnika" od 17. marta 1914. sa viješću o dolasku austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda na vojne manevre u Bosnu.

Kada je primio taj isječak, Čabrinović se sa Gavrilom Principom i Trifkom Grabežom dogovorio o mjestu i vremenu atentata.

Na Vidovdan 28. juna 1914. godine, Čabrinović je u Sarajevu, nizvodno od mosta Ćumurija, bacio bombu na kola u kojima se vozio Franc Ferdinand, ali atentat nije uspio. Osuđen je kao maloljetnik na 20 godina strogog zatvora. Umro je u zatvoru u Terezijenštatu u današnjoj Češkoj Republici.

Njegova majka je sa ostalom djecom otjerana u logor Žegara kod Bosanske Krupe. Nedeljkov otac bio je zatvoren u Trebinju do kraja rata, a babu su mu objesili bez suđenja.

Tokom postojanja obje Jugoslavije "Mlada Bosna" je slavljena kao oslobodilačka organizacija, kao i svi njeni članovi.

Nakon raspada zemlje, sarajevske bošnjačke vlasti su Princippov most primenovale u most ubijenog okupatora Franca Ferdinanda, a "Mlada Bosna" je prokazana kao "srpska teroristička organizacija"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana