Najveća nesreća jugoslovenskog vazduhoplovstva: Avion udario u planinu zbog nesporazuma?

Agencije
Najveća nesreća jugoslovenskog vazduhoplovstva: Avion udario u planinu zbog nesporazuma?

Prvog dana decembra 1981. godine prije 38 godina, srušio se na Korzici avion kompanije Inex-Adria iz Ljubljane. Poginulo je 178 ljudi. Nijedan putnik ni član posade nije preživio ovu strašnu nesreću.

Bila je to najveća katastrofa jugoslavenskog vazduhoplovstva do tada.

Avion “DC-9 super 80” udario je u planinu San Pjetro u blizini Ajačija na Korzici, dok je kružio čekajući dozvolu za slijetanje.

Dugo se istraživao uzrok nesreće. Prema francuskim izvorima mogući uzrok nesreće je navodno bila nedovoljno opremljena radarska služba na aerodromu u Ajačiju, prenio je Glas Istre podsjećajući na nesreću.

Do tragedije je došlo najvjerovatnije zbog nesporazuma u komunikaciji između posade i kontrole leta.

Avion je u 7.52 ujutru udario lijevim krilom u planinu San Pjetro na visini od 1.364 metara i tako oštećen prešao još 700 metara. Zatim je udario u brdo i srušio se.

Spasioci su uspjeli da se probiju do mjesta nesreće tek oko 16 časova.

Avion DC9-80 bio je tada posljednji krik tehnike, star tek godinu dana, s oznakom “super”. Bio je opremljen automatizovanim uređajima za letenje. Taj tip aviona do tada nije imao nijednu nesreću.

Putnici su bili mahom Slovenci, jer je avion poletio iz Ljubljane, na promotivnom letu agencije Kompas.

Spisak putnika više je puta mijenjan, a među njima je trebalo da bude i čuveni gimnastičar Miroslav Cerar i njegova supruga Zdenka. Ipak, njihova tada jednogodišnja ćerkica se razboljela i niko nije krenuo na put.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana