Na današnji dan umrla Milunka Savić, srpska heroina

srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA- Milunka Savić (890-1973), narednik srpske vojske u oslobodilačkim ratovima (912-1918) nosilac dva Ordena francuske Legije časti, umrla je 5. oktobra 1973. godine.

Bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo" i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmjerne hrabrosti, Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka".

Kada je po objavljivanju Ukaza o mobilizaciji 1912. godine došlo do masovnog odziva, Milunka je odlučila da se prijavi na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu. Registrovala se pod imenom Milun Savić. Ona se u Balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borila preobučena u muškarca. Njen stvarni pol otkrilo je bolničko osoblje, poslije ranjavanja u Bregalničkoj bici, skoro godinu dana poslije pristupanja srpskoj vojsci. U Prvom svjetskom ratu, takođe se prijavila kao dobrovoljac.

Primili su je vojvoda Putnik i kralj Aleksandar - koji ju je poslao u Drugi puk. Milunka Savić bila je dio "Gvozdenog puka", najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo". U ovom puku, osim nje, borila se i Škotlanđanka Flora Sands. Milunka se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvijezdu sa mačevima. U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povrijeđena povlačila se sa srpskom vojskom preko Albanije.

Poslije nekoliko mjeseci oporavka vratila se na Solunski front, gdje je učestvovala u bitkama na ljeto i jesen 1916. godine. Tu se istakla u bici na Kajmakčalanu, u okuci Crne reke, kada je "Gvozdeni puk" bio priključen 122. francuskoj kolonijalnoj diviziji. Tada je zarobila 23 bugarska vojnika. Dobila je mnoga najviša odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalja "Miloš Obilić". Jedina je žena na svijetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana