Na današnji dan rođen Ogist Roden - jedan od najvećih umjetnika 19. i 20. vijeka

Srna
Foto: Wikimedia Commons

BIJELjINA- Francuski vajar Ogist Roden /1840-1917/, jedan od najvećih umjetnika s kraja 19. i početka 20. vijeka čije je djelo objedinilo romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo, rođen je na današnji dan 1840. godine.

Među njegovim slavnim skulpturama su: "Mislilac", "Poljubac", "Balzak", "Građani Kalea", "Vrata pakla", "Vječni idol", "Proljeće" i "Čovjek slomljenog nosa".

Roden je tvorac raskošnih bronzanih i mermernih statua. Neki kritičari smatraju ga jednim od najvećih portretista u istoriji vajarstva.

Njegova "Vrata pakla", naručena 1880. godine za budući Muzej dekorativne umjetnosti u Parizu, ostala su nedovršena nakon njegove smrti, ali su iz njih, ipak, nastale dvije Rodenove najpoznatije statue: "Mislilac" i "Poljubac".

Među Rodenove najpoznatije portrete ubrajaju se i monumentalne statue francuskih pisaca Viktora Igoa i Onorea de Balzaka.

Rodenova popularnost je i dalje velika, a to se ogleda u brojnim kopijama njegovih djela koje se i dalje izrađuju. U Parizu postoji "Rodenov muzej".

Izvršio je revoluciju u skulpturi korištenjem slobodne forme, koja je do tada bila nepoznata. Umio je da izvaja i realistične skulpture, ali i da predstavi senzualnost koja je šokirala savremenike.

Trudio se da njegove figure izražavaju emociju svih dijelova tijela.

Sam Roden je prokomentarisao skulpturu "Mislilac": "Ono što on misli, nije samo u njegovom mozgu, zgrčenom čelu, raširenim nozdrvama i stisnutim usnama, već i u svakom mišiću njegovih ruku, leđa i nogu, u stisnutoj pesnici i zgrčenim nožnim prstima".

Roden je bio naturalista, više ga je interesovala emocija i karakter nego monumentalnost. Odbacivao je idealizam i apstrakciju tradicija antičke skulpture, kao i dekorativnost baroknih uzora.

Iako se smatra tvorcem moderne skulpture, Roden nije bio revolucionarni protivnik tradicije. Obrazovao se na pariskoj Školi lijepih umetnosti i godila su mu priznanja akademske javnosti.

Neke od narudžbina pretvorio je u snažne umjetničke kreacije. Grad Kale je naručio skulpturu "Građani Kalea", koja je trebala da opiše epizodu iz srednjovjekovne prošlosti grada. Roden je ovaj zadatak riješio grupom skulptura koje su postavljene na nivou trga, a ne na pijedestalu.

Spomenik Balzaku postavio je tako da skulptura teškim ogrtačem skriva tijelo modela, a lice odražava pogled u daljinu i trenutak umjetničkog razmišljanja.

Oba, danas slavna rješenja, naišla su na neodobravanje naručilaca, naviknutih na tradicionalne forme skulpture.

Poznata je Rodenova veza sa umjetnicom Kamij Klodel. Ona mu je bila muza i ljubavnica, ali i vajarski model.

Roden, avangardan u umjetnosti, ostavio je svoje skulpture, šablone, čak i potpis, u domenu javne upotrebe. Za njega je to bio način da svoje djelo ostavi budućim generacijama.

Ogist Roden umro je 1917. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana