Na današnji dan rođen Ivo Andrić - veliki književnik i nobelovac

Srna
Na današnji dan rođen Ivo Andrić - veliki književnik i nobelovac

BIJELjINA- Veliki književnik i nobelovac Ivo Andrić (1892-1975), član Srpske akademije nauka i umjetnosti, briljantan stilista i pripovjedač, rođen je na današnji dan 1892. godine.

Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, u kojem je doktorirao istoriju 1892. godine sa tezom "Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine".

U Prvom svjetskom ratu hapšen je i interniran zbog pripadnosti pokretu "Mlada Bosna", a između dva svjetska rata bio ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu.

U mladosti je pisao pjesme koje su objavljene u zbirkama: "Eks ponto", "Nemiri" i "Lirika". Pripovjedač snažne imaginacije i izuzetan poznavalac Bosne, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i brušenim stilom, prefinjenim psihološkim analizama, dubokim poniranjem u probleme egzistencije i umijećem da magijom riječi dočara ljudsku i društvenu panoramu minulih vijekova.

Koristeći narodna predanja, legende, istorijsku faktografiju, bogatstvo mašte i osjećanja svijeta podigao je monumentalnu književnu građevinu.

Andrićevi romani su: "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Gospođica", "Prokleta avlija" i "Omer-paša Latas" /nedovršen/. Napisao je zbirke pripovjedaka: "Nemirna godina", "Žeđ", "Jelena, žena koje nema", "Znakovi", "Deca" i "Kuća na osami", te putopise i skice "Staze, lica, predeli". Poznata je i njegova meditativna proza: "Znakovi pored puta", "Eseji, kritike, članci " i "Sveske".

Andrić pripada književnim klasicima 20. vijeka kao izuzetan stilista i hroničar sudbina ljudi na ovim prostorima.

Ivo Andrić, jedan od najvećih evropskih pisaca 20. vijeka, umro je 1975. godine u Beogradu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana