Na današnji dan prije 35 godina počele ZOI u Sarajevu VIDEO

Agencije
Na današnji dan prije 35 godina počele ZOI u Sarajevu VIDEO

Na današnji dan prije tačno 35 godina u Sarajevu su počele 14. Zimske olimpijske igre.

Ovo su bile prve zimske olimpsijske igre u nekoj socijalističkoj zemlji i rezultat sedmogodišnjih priprema, jer je Sarajevo u maju 1978. godine izabrano za domaćina,.

Ostali gradovi kandidati za tadašnje Olimpijske igre su bili Saporo, Japan i Falun/Geteborg, Švedska.

Za vlasti Jugoslavije sarajevske Olimpijske igre su bile sjajna prilika da državu svijetu predstave u najboljem mogućem svjetlu, i u tom nastojanju ih nije omela ni velika ekonomska kriza koja je SFRJ bila pogodila početkom 1980-ih.

U Igre su utrošena velika sredstva, te sagrađen veliki broj impozantnih građevina i ostale infrastrukture. U tome su vlasti imale podršku Sarajlija, a već prije samog održavanja su Igre dovele do povećanja interesa za zimske sportove, dotada gotovo nepoznate u tom dijelu Jugoslavije.

Zimske olimpijske igre su otvorene 8. februara 1984. na sarajevskom stadionu Koševo, a olimpijsku baklju do najvišeg postolja donijela je Sanda Dubravčić.

Na ZOI u Sarajevu je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa Igara je izvještavalo više od 4.500 novinara.

Legendarni skijaš Jure Franko je te godine u Sarajevu postao prvi Jugosloven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama.

Maskota Olimpijade bio je Vučko, kreacija Slovenca Jože Trobeca, koja je i 35 godina kasnije ostala simbol Sarajeva.

U programu Olimpijskih igara tada je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana