Na današnji dan pogubljeni članovi organizacije "Ujedinjenje ili smrt"

Srna
Na današnji dan pogubljeni članovi organizacije "Ujedinjenje ili smrt"

BIJELjINA - Poslije smrtne presude vojnog suda u Prvom svjetskom ratu, na Solunskom polju na današnji dan 1917. godine strijeljani su generalštabni pukovnik srpske vojske Dragutin Dimitrijević Apis, te majori Ljubo Vulović i Rade Malobabić, osuđeni kao organizatori atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

Prilikom revizije Solunskog procesa 1953. godine utvrđeno je da su "atentat" inscenirali sam Aleksandar Karađorđević i Radikalna stranka, pa su svi osuđeni - rehabilitovani. 

Apis je uhapšen na Solunskom frontu u decembru 1916. godine kao pripadnik tajne organizacije "Ujedinjenje ili smrt", poznate i kao "Crna ruka", koju je sa nekoliko drugova osnovao 1911. radi rušenja Osmanskog carstva i Austrougarske, te ostvarenja narodnog ideala - ujedinjenja Srba. 

Kao načelnik Obavještajnog odjeljenja Glavnog generalštaba srpske vojske povezao se sa nacionalnooslobodilačkim pokretima i organizacijama Srba van Srbije. 

Bio je glavni inspirator oficirske zavjere i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin 11. juna 1903. godine, čime je odlučujuće doprinio da se na srpski prijesto vrati dinastija Karađorđević. 

Poznato je da je Mustafa Golubić, jedan od najkontroverznijih ličnosti tog doba u Srbiji, odlikovani solunski borac i član "Crne ruke", odbio da svjedoči na suđenju Apisu i da je kasnije postao veliki protivnik dinastije Karađorđević i Staljinov špijun i operativac za likvidacije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana