Na današnji dan Gorbačov okončao eru Sovjetskog Saveza

Srna
Foto: Getty Images

BIJELjINA- Sovjetski lider Mihail Gorbačov podnio je na današnji dan 1991. godine ostavku na mjesto generalnog sekretara Komunističke partije i samim tim na mjesto lidera zemlje, okončavši tako eru SSSR-a.

Nakon smrti Konstantina Černjenka, Mihail Gorbačov je 11. marta 1985. godine izabran za generalnog sekretara Partije.

Postao je prvi lider Partije koji je rođen nakon Oktobarske revolucije.

Kao, de fakto, vladar Sovjetskog Saveza pokušao je da reformiše Komunističku partiju i državnu ekonomiju uvođenjem "glasnosti" /otvorenost/ i "perestrojke" /restrukturisanje/, te omogući ubrzanje ekonomskog razvoja.

U unutrašnjoj politici, Gorbačov je sprovodio ekonomske reforme za koje se nadao da će poboljšati životni standard i radničku produktivnost.

Ipak, mnoge od tih reformi smatrane su "radikalnim" za svoje vrijeme.

Dok su Gorbačovljeve političke inicijative bile pozitivne za slobodu i demokratiju u Sovjetskom Savezu i Istočnoj Evropi, ekonomska politika njegove vlade je postepeno dovela zemlju blizu propasti.

Do kraja osamdesetih godina 20. vijeka, nekoliko nestašica osnovnih životnih namirnica dovelo je do ponovnog uvođenja ratnog sistema raspodjele, uz korištenje bonova koji su ograničili svakom građaninu izvjesnu količinu proizvoda tokom mjeseca.

U poređenju sa 1985. godinom, državni deficit je porastao sa nula na 109 milijardi rubalja, rezerve zlata su se smanjile sa 2.000 na 200 tona, a inostrani dug povećan sa nula na 120 milijardi dolara.

Na Zapadu, Gorbačov je slavljen kao prihvatljivi komunistočki lider, a njegova popularnost je dostigla takve razmjere da su masovno nošene majice sa njegovim likom.

Međutim, mnogi politički analitičari smatraju da je Gorbačov, "praktično ni za šta", demontirao veliku atomsku supersilu. Odnosno da je dao sve, a od Zapada nije dobio ništa.

Mnoge bivše sovjetske republike na politički račun Mihaila Gorbačova stavljaju godine bijede i poniženja koje su uslijedile. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana