Na današnji dan Gering naredio "konačno rješenje"

Srna
Na današnji dan Gering naredio "konačno rješenje"

BIJELjINA - Nacistički rajhsmaršal Herman Gering naredio je, u pisanoj formi, šefu policije Rajnhardu Hajdrihu 31. jula 1941. godine da sačini nacrt plana "konačnog rješenja" istrebljenja Jevreja u Evropi.

"Konačno rješenje" bio je plan nacističke Njemačke za sistematski genocid nad evropskim Jevrejima, koji je doveo do završne, najsmrtonosnije faze Holokausta.

Šef Gestapoa Hajnrih Himler bio je glavni arhitekta plana, a njemački vođa Adolf Hitler nazvao ga je "konačno rješenje jevrejskog pitanja".

Do tog momenta, nacisti su već ubili milion Jevreja, ali su tek nakon odluke da se iskorijeni cjelokupna jevrejska populacija izgrađeni logori smrti.

Konačna odluka o sistematskom uništenju evropskih Jevreja donesena je na Vanzejskoj konferenciji, koja je održana u Berlinu u vili Vanze 20. januara 1942. godine. Konferenciji je predsjedavao Rajnhard Hajdrih.

Tokom ove konferencije održana je rasprava grupe njemačkih nacističkih zvaničnika o tome kako da bude sprovedeno "konačno rješenje jevrejskog pitanja".

Kopiju bilješki sa ovog sastanka saveznici su pronašli 1947. godine - prekasno da bude upotrijebljena kao dokaz tokom suđenja u Nirnbergu.

Do ljeta 1942. godine, počelo je sistematsko istrebljenje Jevreja - "Operacija Rajnhart", mada su ih stotine hiljada već ubijene u masovnim pogromima.

Ubistva Jevreja vršena su širom okupirane Evrope, kao i u samoj nacističkoj Njemačkoj, te na svim teritorijama pod kontrolom njenih saveznika, poput ustaške Nezavisne Države Hrvatske, u kojoj su uz Jevreje masovno ubijani Srbi i Romi.

Oko 42.500 zatvorskih ustanova korišteno je za masovne likvidacije. Procjenjuje se da je bilo više od 200.000 počinilaca Holokausta.

Istraživanja i podaci, poput onih koje je prikupila istoričar Lusi Davidovič, pokazuju da je u Holokaustu ubijeno, najmanje, 5.933.900 Jevreja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana