Na današnji dan -22. avgust

Tanjug
Na današnji dan -22. avgust

BEOGRAD - Danas je ponedeljak, 22. avgust, 234. dan 2022. Do kraja godine ima 131 dan. Na današnji dan:

1485. godine - Engleski kralj Ričard III poginuo je u bici kod Bosvorta u borbi protiv jedinica Henrija VII, osnivača dinastije Tjudor. Time je okončan „Rat dviju ruža“ nazvan tako, jer je dinastija Lankaster s kojom je Henri VII bio u srodstvu, imala u grbu crvenu, a dinastija Jork bijelu ružu.

1567. godine - Španski vojvoda od Albe Fernando Alvares de Toledo započeo je kao vojni namjesnik Holandije vladavinu koja je ušla u istoriju kao „Albin teror“. Ovo je za posljedicu imalo to da je rasplamsan oslobodilački rat, završen oslobađanjem od Španije i potom osnivanjem Holandije.

1642. godine - U Engleskoj je počeo građanski rat između pristalica krune i Parlamenta, posle izjave kralja Čarlsa I Stjuarta da su članovi Parlamenta izdajnici. Rat je okončan 1645. porazom kralja, koji je na osnovu presude revolucionarnog suda pogubljen 1649.

1848. godine - Rođen je srpski general pruskog i lužičkosrpskog porijekla Pavle Jurišić Šturm, jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu, zaslužan za blistave pobjede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici. U srpsku vojsku primljen je 1876. kao dobrovoljac u činu poručnika i već u Srpsko-turskom ratu 1876-1877. istakao se kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona. U Srpsko-turskom ratu 1877-1878. uspješno je komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota. U Srpsko-bugarskom ratu 1885. komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. Dunavskom divizijom. U Prvom svjetskom ratu 1914. kao komandant Treće armije primio je prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916.

1854. godine - Rođen je srpski kralj Milan Obrenović. Tokom njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država i ponovo je postala kraljevstvo. Postao je knez 1868. posle ubistva kneza Mihaila Obrenovića. Pod pritiskom javnog mnjenja objavio je 1876. rat Turskoj, koji je 1877. neuspješno okončan. Iste godine je pod uticajem Rusije ponovo zaratio s Turskom, ovog puta uspješno, pa je Srbiji 1878. na Berlinskom kongresu priznata puna suverenost, kao i oslobođenje Vranjskog, Niškog, Pirotskog i Topličkog okruga. Zbog ruske podrške Bugarskoj i Sanstefanskog ugovora na štetu Srbije, što je poništeno Berlinskim kongresom, oslonio se na Austro-Ugarsku, s kojom je 1881. zaključio „Tajnu konvenciju“. Beč je zauzvrat garantovao pomoć za širenje Srbije ka jugu. Ispostavilo se da je sporazum sa Austrijom, iako veoma nepopularan, omogućio Srbiji više decenija sveukupnog napretka i stabilnosti. Uzdigao je 1882. Srbiju na rang kraljevstva. Ugušio je 1883. Timočku bunu koju su podigli neodgovorni elementi, protiveći se reformi Vojske. Upravo vojno ustrojstvo koje je uspostavio kralj Milan dalo je sjajne rezultate tokom ratova, 1912-18.po mišljenju Slobodana Jovanovića. Neuspješno je ratovao protiv Bugarske 1885.  pošto je Bugarska pripajanjem Istočne Rumelije narušila Berlinski ugovor. Godine 1889. abdicirao je u korist maloljetnog sina Aleksandra. U periodu njegove vladavine uspostavljene su institucije ogromnog značaja za srpsku kulturu, poput Srpske kraljevske akademije. Umro je u Beču 1901. i sahranjen je u manastiru Krušedol.

1859. godine - Zbog ratnih neuspjeha, finansijskog sloma države i otpora policijskom reperesivnom poretku Habzburške monarhije, car Franc Jozef I smenio je do tada svemoćnog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Baha, čime je okončana epoha poznata u istoriografiji kao „Bahov apsolutizam“.

1862. godine - Rođen je francuski kompozitor Klod Debisi, tvorac muzičkog impresionizma i utemeljitelj novih modernih tendencija. Inspirisan simbolizmom u poeziji i impresionizmom u slikarstvu, stvorio je vlastiti muzički jezik i stil. Djela: klavirska „Arabeske“, „Bergamska svita“, „Dečji kutak“, „Estampe“, „Slike“, „Prelidi“, orkestarska „Popodne jednog fauna“, „Nokturno“, „More“, vokalna „Pet Bodlerovih pesama“, „Zaboravljene arijete“, „Galantne svečanosti“, opera „Peleas i Melisanda“, kamerna muzika.

1864.godine - Potpisana je Ženevska konvencija o zaštiti ranjenika u ratu, što je prethodilo osnivanju Crvenog krsta. 

1878. godine - Kralj Srbije (tada knez) Milan Obrenović izdao je Ukaz o ustrojstvu Vojnog muzeja, na prijedlog ministra vojnog pukovnika Save Grujića, s ciljem prikupljanja i čuvanja trofeja iz ratova odnosno prošlosti vojske. Zdanje u kom se nalazi današnji Vojni muzej podignuto je 1924. na platou Gornjeg grada beogradske tvrđave na Kalemegdanu, za namjene Vojnogeografskog instituta tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 1956. ustupljeno je Vojnom muzeju. Muzej je i ranije bio smješten unutar beogradske tvrđave na Kalemegdanu u skromnoj zgradi podignutoj za turskog vremena, odmah do Rimskog bunara. Prilikom osnivanja štampa je pisala da je Vojni muzej „ponos Beograda, da su njegove istorijske zbirke pobudile veliko interesovanje u narodu i da je tako uređen da može poslužiti kao primjer“. Godine 1878. njegovo osnivanje dozivljeno kao jedna od manifestacija sticanja suverenosti Srbije.

1891.godine - Umro je češki pisac Jan Neruda, koji je odigrao važnu ulogu u formiranju češkog realizma i borbi protiv malodušnosti sunarodnika podleglih njemačkom kulturnom uticaju. Dela: zbirke pripovijedaka „Malostranske pripovjetke“, „Arabeska“, „Željeznički radnici“, zbirke pjesama „Prosti motivi“, „Kosmičke pjesme“, „Balade i romanse“, „Pjesme na veliki petak“, eseji „Češko društvo“, „Literatura, pozorište, likovna umjetnost i muzika“, „Štetni pravci“, „Moderni čovjek i umjetnost“.

1904.godine - Rođen je kineski državnik Deng Sisijan, poznat kao Deng Sjaoping, glavni arhitekta privrednih reformi i silovitog ekonomskog uspona Kine krajem 20. vijeka. Najmnogoljudnijom zemljom svojeta vladao je od 1978, a sa posljednje funkcije povukao se 1990, ali je njegov presudan uticaj ostao nesporan do smrti januara 1997.

1910.godine - Japan je poslije pet godina protektorata nad Korejom pripojio tu azijsku zemlju. U Japansko-kineskom ratu krajem 19. vijeka Tokio je preuzeo od Pekinga politički i ekonomski uticaj u Koreji. Sve do kraja Drugog svjetskog rata Koreja je bila japanska kolonija.

1914. godine - Austro-Ugarska je u Prvom svjetskom ratu objavila rat Belgiji.

1928. godine - Rođen je Karlhajnc Štokhauzen, njemački kompozitor. Po mnogima kontroverzan, bio je poznat po revolucionarnom pristupu muzičkom stvaralaštvu. Studirao je u rodnom Kelnu i u Parizu. Odbacivan je, ali i uzdizan kao vodeći teoretičar ozbiljne zapadne muzike 20. vijeka. Najviše je komponovao za elektronske instrumente. Djela: „Kontakte“, „Trenuci“, „Himne“, „Mantra“, „Svjetlo“.

1936.godine - Rođen je Dobrica Erić, srpski pjesnik, prozni i dramski pisac. Rođen u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži, kod Gornjeg Milanovca, Erić je bio bio poeta rodne Šumadije, karakterističnog toplog izraza, slikar prirode, sela, djetinjstva, ljubavi. Završio je četiri razreda osnovne škole u Vraćevšnici i oprobao sreću, kako je sam govorio, u mnogim zanatima. Prvu zbirku poezije objavio je 1959. godine, da bi tokom života objavio više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica. Brojne njegove pjesme uključene su u čitanke, antologije, školske lektire.

1941.godine - Trupe nacističke Njemačke doprle su u Drugom svjetskom ratu nadomak Lenjingrada (danas Sankt-Peterburg) čime je počela bitka za grad, završena u januaru 1944. pobedom sovjetske armije. Tokom opsade, koja je započela 8. septembara, i herojskog otpora život je, većinom od gladi, izgubilo oko 620.000 stanovnika grada, ali se Lenjingrad nije predao.

1941. godine - Iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u Drugom svjetskom ratu pobjegla su 32 zatvorenika, većinom komunisti. Prilikom bjekstva kroz podzemni kanal pomogao im je učenik srednje tehničke škole u Novom Sadu partizan s Fruške Gore Boško Palkovljević-Pinki, kasnije proglašen za narodnog heroja, koji ih je odveo u partizanski odred.

1942. godine - Umro je ruski baletski igrač, koreograf i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, reformator klasičnog stila igre. Kao koreograf nastojao je da spoji igru, muziku i slikarstvo. Mnoge njegove koreografije izvode se i sada: „Polovecke igre“, „Šopenijana“, „Silfide“, „Žar ptica“, „Petruška“, „Frančeska da Rimini“, „Šeherezada“, „San o ruži“, „Smrt labuda“.

1958. godine - Umro je francuski pisac Rože Marten di Gar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1937. Vjerno je naslikao francusko građansko društvo na početku 20. vijeka. Djela: romani „Žan Boroa“, „Porodica Tibo“, komedija „Testament čiča-Lelea“, crtice iz seljačkog života „Stara Francuska“.

1971. godine - Predsjednika Bolivije generala Huana Hosea Toresa Gonsalesa vojnim udarom oborio je pukovnik Ugo Banser Suares.

1978. godine - Umro je predsjednik Kenije i publicista Džomo Kenijata, jedan od simbola dekolonizacije Afrike. Bio je lider kenijskog oslobodilačkog pokreta „Mau mau“, kao i predsjednik Kenijskog afričkog saveza koji je 1963. uspio da izbori nezavisnost zemlje od Britanije, zatim predsjednik vlade, a od 1964. šef države. Djela: „Prema planini Keniji“, „Kenija, zemlja sukoba“, „Moj narod Kikuju“, „Harambi“, „Džomo Kenijata, patnja bez gorčine“.

1985. godine - Na aerodromu u Mančesteru poginulo je 55 osoba u britanskom putničkom avionu tipa „Boing 737“ koji se zapalio.

1995. godine - Skupština Etiopije izabrala je Negasa Gidadu za šefa države, preimenovane u - Savezna Demokratska Republika Etiopija.

1996. godine - Konferencija 61 države u Ženevi o razoružanju okončana je neuspješno pošto je Indija blokirala sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

2004. godine - U oružanom prepadu na muzej slikara Edvarda Munka u Oslu, pred mnoštvom posjetilaca, ukradeno je njegovo najpoznatije platno - „Krik“.

2005. godine - Evakuacijom jevrejskih naseljenika iz Necarima, posljednjeg jevrejskog naselja u pojasu Gaze, okončana je četiri decenije duga izraelska uprava na toj teritoriji, započetanakon šestodnevnog rata 1967. Od 1948. do 1967. pojas Gaze je bio pod upravom Egipta.

2006. godine - Poginulo je 160 putnika i 10 članova posade prilikom pada ruskog putničkog aviona tipa „Tupoljev-154“, 45 kilometara severno od Donjecka u Ukrajini. Avion je letio na liniji od Anape na Crnom moru do Sankt Peterburga kada se srušio i zapalio.

2009. godine - Pentagon je zvanično saopštio da je tokom proteklih šest godina, od marta 2003. u Iraku poginulo 4.337 američkih vojnika, a više od 31.000 je ranjeno. Objavljeno je i da je najmanje 716 vojnika poginulo, a 3.500 ranjeno u sklopu operacije u Avganistanu, počev od 2001. Još 69 vojnika SAD izgubilo život u drugim zemljama tokom proteklih osam godina u, kako je navedeno, antiterorističkim operacijama.

2015. godine - Posljednji kralj Jugoslavije Petar II Karađorđević pravosnažno je rehabilitovan pošto je Viši sud u Beogradu potvrdio da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga. Republika je u Jugoslaviji formalno proglašena 29. novembra 1945. a Ukazom iz 1947. godine kralj Petar II Karađorđević lišen je državljanstva Jugoslavije odnosno prava glasa, kao i prava na imovinu.

2016. godine - U Beogradu je započeo s radom 23. Međunarodni kongres vizantijskih studija, nazvan: „Vizantija, svet promena“. Sedmodnevni najveći naučni skup vizantologa svijeta okupio je oko 1.400 učesnika iz 49 zemalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana