Misteriozni slučaj olovne maske koji i dalje nije riješen: Nađeni mrtvi na brdu, sa rukama ispod glave VIDEO

Zanimljivosti dana
Foto: Brazilian government

Iscrpna policijska istraga dovela je do otkrivanja tajnih duhovnih društava, neuspelih naučnih eksperimenata, tragova NLO, pa čak i glasina da je bilo pokušaja da se kontaktira život na Marsu.

Slučaj smrti "olovne maske" ostao je jedan od najozloglašenijih neriješenih slučajeva u istoriji Brazila. Jednog ljetog dana 1966. godine dvojica muškaraca pronađena su mrtva na brdu, dok su pored njih na zemlji ležale olovne maske.

Nije bilo znakova borbe ili nasilja. Izgledalo je kao da su njihova tijela postavljena na sceni. Iscrpna policijska istraga dovela je do otkrivanja tajnih duhovnih društava, neuspelih naučnih eksperimenata, tragova NLO, pa čak i glasina da je bilo pokušaja da se kontaktira život na Marsu. Činilo se da je svaka informacija do koje su dolazile vlasti, pravila ovaj slučaj još težim.

Horhe da Kosta Alves (18) je 20. avgusta 1996. godine puštao zmaja na brdu u blizini Rio de Žaneira, kada je došao do uznemirujućeg otkrića. Na travi su bila tijela dvojice muškaraca - imali su odijela i iste kapute. Ležali su sa rukama ispod glava, kao da gledaju u nebo. Pored njih su pronađeni bilježnica, prazna flaša vode i nešto novca. Najbizarniji detalj pronađen na licu mjesta bio je par napravljenih olovnih maski u obliku naočara za sunce.

Tijela su pripadala Migelu Hozeu Viani (34) i Manoelu Pereiri da Kruzu (32), tehničarima elektronike iz Kamposa dos Gojtakazesa, grada udaljenog otprilike 280 kilometara od mjesta gdje su pronađena njihova tijela.

Viana i Pereira da Kruz su 17. avgusta, tri dana prije nego što su njihova tijela pronađena na brdu, rekli svojim porodicama da idu u Sao Paulo da kupe polovni automobil i neku elektronsku opremu.

Njihov prijatelj Elcio Gomez rekao je vlastima da ih je ostavio na autobuskoj stanici jer mu nisu dozvolili da uđe sa njima unutra. Oni su nakon toga ušli u autobus za Niteroj umesto za Sao Paulo.

Svjedoci koji su ih vidjeli rekli su da su imali iste kišne kapute i da je izgledalo kao da su u žurbi. Viđeni su i u baru, gdje je Viana bio nervoznan i stalno je gledao u sat. Takođe je kupio flašu mineralne vode i zatražio potvrdu da bi kasnije mogao da je reciklira.

Nije otkriven uzrok smrti

Tokom istrage policija nije pronašla znakove traume na njihovim tijelima, čak ih nisu dirale ni divlje životinje iako su tri dana ležali na otvorenom.

Kancelarija mrtvozornika je u to vrijeme bila veoma zauzeta i, kada je konačno izvršena obdukcija, unutrašnji organi dve žrtve bili su već u fazi raspadanja za pouzdano testiranje. Niz obilnih bilješki pronađenih u blizini mjesta događaja, zajedno sa praznom bocom mineralne vode koju je Viana planirao da reciklira, ukazuju na to da muškarci nisu imali neposredne planove da okončaju svoje živote.

Nakon što su isključeni mogući uzroci smrti, počele su da kruže glasine o natprirodnijem uzroku prerane smrti muškaraca. Kako se ispostavilo, u teoriji je bilo više istine nego što se u početku vjerovalo, iako nikada nisu donijeti čvrsti zaključci.

Mislilo se da ih olovne maske štite od svetlosti bića sa druge planete

Olovne maske koje su pronađene pored njihovih tijela bile su čudne jer nisu bile standardne maske ili štitnici koji su štitili od radijacije. U stvari, ove maske ne bi učinile ništa za zaštitu muškaraca, ali zbog njih ne bi bili sposobni da bilo šta vide.

Pojavile su se teorije da su muškarci tačno znali šta treba da rade sa maskama i da su ih zapravo koristili da bi zaštitili svoje oči od natprirodnog izvora svjetlosti.

Izveštaji o sličnom slučaju smrti olovne maske, kao i višestruko viđenje jakog svjetla u oblasti u kojoj su muškarci pronađeni, dodatno su podstakle spekulacije da su maske bile deo naučnog eksperimenta.

Navodno bili u vezi sa tajnim društvom koje je istraživalo naučni spiritizam

Tokom istraživanja njihove neobične smrti, supruga Pereire da Kruza rekla je da su obojica bila naučni spiritisti. Pokret spiritizma pokrenuo je Alan Kardek 1800-ih. Pereira da Kruz imao je nekoliko Kardekovih knjiga, u kojima je pisao bilješke i podvlačio pasuse. Ona je rekla da je Gomez, koji ih je odvezao do stanice, takođe praktikovao spiritizam. Priča je od tada postala još čudnija, jer su dokazi tajnih naučnih eksperimenata i susreta sa vanzemaljcima došli u prvi plan istrage.

Probali da kontaktiraju svijet na Marsu?

Istraga je pokazala da su obojica nekoliko puta pokušali da kontaktiraju vanzemaljske duhove. Gomez je rekao da su pokušali da kontaktiraju duhove na Marsu uz pomoć elektronskog uređaja koji su sami napravili. Dok su pokušavali da ga upotrebe u dvorištu Pereire, on je eksplodirao. Drugi eksperiment su pokušali na plaži Atafona 13. juna 1966.

Muškarci su prijavili da su na nebu videli objekat u narandžastoj boji koji je emitovao jake zrake prije nego što je eksplodirao.

Više svjedoka je vidjelo "leteći tanjir" kako lebdi iznad okeana, a eksplozija se osjetila nekoliko kilometara daleko. Mornarica je čak istraživala eksploziju. Uveliko se spekulisalo da su događaji od 13. juna direktno doveli do događaja od 17. avgusta, a čak su neki tvrdili da su smrti Viane i Pereire da Kruza bile neka vrsta "osvete" za eksploziju letećeg tanjira.

Policija je u početku isključila Gomeza kao osumnjičenog jer je bio oko 300 kilometara dalje od mjesta gde je došlo do smrti. Tokom ispitivanja rekao je da su sva trojica bila dio  tajnog kulta.

On je rekao da su žrtve bile naučnici spiritisti i da su probali da stupe u kontakt sa duhovima na Marsu.

Sličan slučaj sa olovnim maskama

Njihova smrt je bila dovoljno čudna, ali je slučaj postao još intrigantniji kada je policija otkrila da to nije bio izolovan incident. TV tehničar Hermes pronađen je mrtav na brdu u drugom brazilskom gradu 1962. godine. Kao i Viana i Pereira da Kruz, i on je pored sebe imao olovnu masku.

Dalja istraživanja i spekulacije ukazali su na konzumaciju određenih droga koje bi ovim muškarcima omogućile da putem telepatije prime radio i televizijske signale. Koliko god teorija zvučala čudno, u bilješkama žrtava pronađena su uputstva za doziranje. Slučaj iz 1962. takođe daje vjerodostojnost Gomezovom svjedočenju da su mnogi tehničari elektronike u Brazilu praktikovali naučni spiritizam.

Slučaj je ostao neriješen

Zatvorenik Hamilton Bezani je 1969. godine rekao vlastima da je on umiješan u smrt dvojice muškaraca. Prema njegovim riječima, uz pomoć još trojice muškaraca opljačkao je i ubio Vianu i Pereiru.

Bezani je tvrdio da je otišao u centar spiritizma gdje je upoznao žrtve i da je grupa imala seansu. Grupa se zatim odvezla džipom (kojim je upravljao Bezani) do podnožja brda Vintem, gdje su se Viana i Pereira da Kruz popeli na brdo sa ostalim članovima Bezanijeve grupe dok je on ostao sa džipom.

Bezani je rekao da se grupa vratila oko pola sata kasnije sa aktovkom punom novca koju su ukrali od muškaraca.

- Ubili smo ih obojicu. Natjerali smo ih, dok smo ih držali na nišanu, da uzmu otrov - rekao je jedan od kriminalaca Bezaniju.

Njegove tvrdnje su istražene, ali vlasti nikada nisu mogle da potvrde ove detalje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana