Masline, voće i orašasti plodovi bili grickalice na Koloseumu

Tanjug
Masline, voće i orašasti plodovi bili grickalice na Koloseumu

RIM- Gledaoci u rimskom Koloseumu jeli su masline, voće i orašaste plodove dok su gledali kako se gladijatori bore do smrti, saopštili su arheolozi, nakon što su istražujući kanalizaciju ispod arene otkrili dijelove hrane stare 1.900 godina.

Arheolozi vjeruju da su to ostaci grickalica koje su jeli rimski gledaoci, a tim je takođe otkrio fragmente kostiju životinja koje su se borile u areni, prenosi Dejli mejl.

Rezultate studije Arheološkog parka Koloseum predstavila je njegova direktorka Alfonsina Ruso, koja je navela da otkrića "produbljuju naše razumijevanje iskustava i navika onih koji su dolazili na ovo mjesto tokom dugih dana posvećenih predstavama".

Njen tim je započeo istragu u januaru ove godine kako bi bolje razumio funkcionisanje kanalizacije ispod južnog dijela 2.000 godina starog amfiteatra.

Naučnici iz "Roma soteranea" koristili su robote vođene žicom za navigaciju drenažnim sistemom i dokumentovali sve nalaze iz posljednjih godina korišćenja Koloseuma kao mesta za zabavu.

Otkrivene su kosti medvjeda, lavova, leoparda, ali i pasa - a neki čak potiču od vrste jazavičara koje su Rimljani koristili za lov na lisice i jazavce.

Arheolozi su takođe pronašli drevno sjeme i plodove kultivisanih biljaka, uključujući smokve, grožđe, dinje, masline, breskve, trešnje, šljive, orahe, lešnike i pinjole.

U kanalizaciji i odvodima ostali su i fragmenti ukrasnog bilja, poput šimšira, lovorovog lista i zimzelenog drvenastog bilja.

Drugi nalazi uključivali su predmete odjeće, kao što su obrađena igla od kosti, klinovi, ekseri za cipele i koža, kao i kockice za igru.

Izgradnja Koloseuma je počela pod vladavinom cara Vespazijana 72. godine nove ere, a završena je osam godina kasnije kada je car Tit vladao Rimskim carstvom.

Da bi proslavio završetak izgradnje gigantske kamene konstrukcije, Tit je održao 100 dana igara u kojima je više od 2.000 gladijatora stradalo u areni, navodi Dejli mejl.

Koloseum je korišćen više od 500 godina, a njegove poslednje zabilježene igre održane su u šestom vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana