Lotrek - čuveni francuski slikar i grafičar, rođen na današnji dan

Srna
Lotrek - čuveni francuski slikar i grafičar, rođen na današnji dan

BIJELjINA- Čuveni francuski slikar i grafičar Anri Mari Rejmon de Tuluz-Lotrek Monfa /1864-1901/, jedan od velikana impresionizma 19. vijeka i poklonik boema, rođen je na današnji dan 1864. godine.

U krugu boema na Monmartru bio je stalni posjetilac kabarea, plesnih lokala, cirkusa i javnih kuća, što su bili motivi njegovih ulja i gvaševa.

Poticao je iz stare aristokratske porodice sa mnogo uvaženih predaka koji su se družili sa kraljevima.

Njegovi roditelji bili su bliski rođaci, tačnije Lotrekova majka se udala za sina njene tetke, u namjeri da očuvaju što "čistiju" aristokratsku krv, ali i da bi porodično bogatstvo ostalo u porodici.

U to doba se još nisu znale posljedice spajanja osoba iz bliskog porodičnog kruga, tako da je Anri odmalena imao genetsku manu.

On je odrastao i dobio tijelo odraslog čovjeka, ali noge su mu zauvjek ostale male i zakržljale kao u dječaka, dok mu se lice poslije završenog puberteta mijenja odajući veliku debelu donju usnu. Lotrek je bio visok jedan i po metar.

Sam Lotrek nije bio impresionista, ali su impresionisti uticali na njega. Važnost je više pridavao crtežu i liniji.

I na njega, kao i na slikare tog vremena, uticao je japanizam. Uticaj japanskih estampi /plošan prostor i uticaj linije/ najbolje se vidi na njegovim litografskim radovima, odnosno plakatima koji su najavljivali razne predstave i kabaree.

Lotrek je nazivan "dušom Monmartra", dijela Pariza u kojem je živio.

Njegove slike su često prikazivale čuveni "Mulen ruž" i ostale lokale i kabaree, te pozorišta iz Monmartra.

Takođe, čuveni slikar crtao je detalje iz pariskih javnih kuća, koje je posjećivao, što je u početku šokiralo javnost i uzdrmalo tadašnju umjetničku scenu.

Čuvena je njegova slika pjevačice Ivet Gilber, kao i Luj Veber, poznatu kao La Guli, koja je izmislila ples kankan. Lotrek je umro 1901. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana