Lenjin - Vođa boljševika i naredbodavac zločina

Srna
Foto: ilustracija

BIJELjINA- Sovjetski diktator Vladimir Iljič Uljanov (1870-1924), poznat kao Vladimir Lenjin, predvodnik Oktobarske revolucije u Rusiji 1917., bezobzirni vlastodržac i tvorac sistema koji je omogućio decenije terora poznate kao doba staljinizma, umro je 21. januara 1924. godine.

Lenjin je uspostavio autoritarne odnose u boljševičkoj partiji i "diktaturu proletarijata" u društvu.

"Pismo Kongresu", poznato kao "Lenjinov testament", u kojem je krajem 1922. preporučio da Josifa Staljina na mjestu generalnog sekretara partije zamijeni tolerantnija ličnost, koja će "dovoljno oprezno" koristiti neizmjernu vlast, često je isticano kao krunski dokaz u odbranu Lenjina.

Pri tome je zanemarivano da je Staljin naslijedio već razrađen diktatorski sistem i da je Lenjin bio nalogodavac niza zločina.

On je naredio oružane napade "bojovika" prije izbijanja revolucije na banke i konvoje radi pljačke novca, kada je poginulo mnoštvo civila, a dao je i jezivu naredbu na osnovu koje su u ljeto 1918. masakrirani posljednji ruski car Nikolaj Drugi, njegova supruga, petoro djece i posluga.

Mnogi istoričari danas se slažu da su komunisti i Lenjin za više decenija unazadili, prije svega, Rusiju i politički i ekonomski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana