Ksenija Anatasijević - Prva žena doktor nauka kod Srba

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

BIJELjINA - Ksenija Atanasijević (1894-1981), filozof i književnik, prva žena - doktor nauka Beogradskog univerziteta, preminula je 28. septembra 1981. godine.

Diplomirala je čistu filozofiju sa klasičnim jezicima. Bila je prevodilac klasičnih filozofskih djela, kao i autor studija, članaka, metafizičkih i etičkih rasprava.

Između dva svjetska rata bila je profesor na Univerzitetu u Beogradu.

Objavljeni su njeni filozofski fragmenti. Prevodila je djela Aristotela ("Organon"), Platona (dijalog "Parmenid"), Baruha Spinoze ("Etika"), Alfreda Adlera ("Individualna psihologija")...

Pošto je diplomirala, za doktorski rad uzela je djelo Đordana Bruna i tragala za rijetkim knjigama o njemu po čitavoj Evropi. Postala je doktor nauka sa 28. godina.

U Beogradu za vrijeme Drugog svjetskog rata Atanasijevićeva odbija da potpiše čuveni "Apel beogradskih intelektualaca" i da se povinuje njemačkoj vlasti. Štaviše, prije rata pisala je protiv nacizma i branila Jevreje, pa je Gestapo hapsi.

I poslije završetka rata, nove komunističke vlasti je hapse. Iz komunističkog zatvora je izašla lišena građanskih prava, a sve njene knjige stavljene su na listu zabranjenih.

Nastavila je da anonimno radi i priprema treći tom svog životnog djela - "Filozofski fragmenti". Taj rukopis nije nikada pronađen.

Dobijala je zvanične pozive da predaje u Americi, ali ostala je u Beogradu, gdje umrla u 88. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana