Kralj Milutin - Tvorac najmoćnije države na Balkanu

Srna
Foto: Arhiva

BIJELjINA- Srpski kralj Stefan Uroš Drugi Milutin Nemanjić /1253-1321/, koji je Srbiju učinio najmoćnijom državom na Balkanu, što je njegovom unuku Dušanu omogućilo da stvori carstvo, umro je 29. oktobra 1321. godine.

Milutinu je, na Saboru u Deževi 1282. godine, na osnovu sporazuma, prijesto ustupio stariji brat Dragutin, koji je zadržao samo sjeverne krajeve Srbije.

Koristeći borbu dinastija Anžujaca i Paleologa, kralj Milutin je osvojio znatan dio Makedonije, prenio prijestonicu u Skoplje i namjeravao da srpsku državu širi prema Egejskom moru.

Bio je u neprijateljstvu sa Romejskim carstvom /Vizantijom/ do 1299. godine, kada se oženio romejskom princezom Simonidom.

Bogati rudnici srebra kralju Milutinu donosili su velika sredstva za naoružanje i održavanje jake najamne vojske, te omogućili da pomaže razvoj umjetnosti i književnosti i podiže crkve i manastire širom Srbije.

Stefan Uroš Drugi Milutin Nemanjić je, preuzevši kraljevsku krunu, postao i glavna linija nasljeđivanja u vladarskoj porodici.

Tako je kralj Milutin otac kralja Stefana Uroša Trećeg Dečanskog. On je i djeda kralja, a kasnije cara - Stefana Uroša Četvrtog Dušana Silnog i pradjeda cara Stefana Uroša Petog /Nejakog/.

Tokom skoro četrdesetogodišnje vladavine kralja Milutina, Srbija je počela da se značajno širi ka jugu na račun Vizantije, sa kojom je 1299. godine uspostavljena nova granica na liniji Ohrid-Prilep-Štip, čime je srpskoj državi priključen sjeverni dio današnje Albanije i veći dio današnje Sjeverne Makedonije.

Na unutrašnjem planu, kralj Milutin je zamijenio raški skromni dvor, ceremonije i titule raskošnim dvorom sa vizantijskim uređenjem.

Podigao je i obnovio veći broj manastira i crkava, među kojima se izdvajaju Bogorodica Ljeviška, manastir Banjska, Gračanica, Kraljeva crkva u Studenici, Bogorodica Trojeručica u Skoplju, Manastir Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu i manastirska crkva u Hilandaru na Svetoj gori.

Paralelno sa razvojem sakralne arhitekture, koja je u njegovo doba dobila novi oblik poznat kao vardarski stil, razvijala se i fortifikaciona arhitektura, u kojoj su najznačajniji dometi manastirsko utvrđenje u Hilandaru Milutinov pirg i proširenje Beogradske tvrđave gradnjom Zapadnog podgrađa sa pristaništem.

Kralj Milutin se ženio pet puta, a posljednji put Simonidom 1299. godine. Imao je dva sina Stefana i Konstantina, te dvije kćerke Anu Nedu i Caricu Zoricu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana