Kapetan-Mišino zdanje - jedan od simbola Beograda

Srna
Kapetan-Mišino zdanje - jedan od simbola Beograda

BIJELjINA- Srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević poklonio je Srbiji na današnji dan 1863. godine zgradu u Beogradu, poznatu kao Kapetan-Mišino zdanje.

U pismu Ministarstvu prosvjete Anastasijević je poručio da kuću ustupa "svom otečestvu" za smještaj "učenih i prosvetnih zavoda".

Kapetan-Mišino zdanje je jedna od najpoznatijih beogradskih građevina iz 19. vijeka u kojoj je smešten Rektorat Univerziteta u Beogradu i dio Filozofskog fakulteta.

Zadanje se nalazi na Studentskom trgu i sagrađeno je u periodu od 1857. do 1863. godine, prema planovima češkog arhitekte Jana Nevole.

U vrijeme nastanka, Kapetan-Mišino zdanje je, poput prave graditeljske i arhitektonske znamenitosti, bilo predmet divljenja sugrađana kao jedna od najraskošnijih i najviših građevina u Beogradu.

Sagrađena je uz nekadašnji hotel "Imperijal" sa kojim je činila niz javnih objekata uz glavni beogradski trg - Veliku pijacu.

Izgradnja ovog objekta u neposrednoj blizini Knez Mihailove ulice, koja je tek bila u procesu regulacije, označila je preokret u načinu gradnje i arhitektonskom mišljenju koji su vladali graditeljstvom Beograda tog perioda.

Arhitektura ove palate predstavlja svjedočanstvo transformacije Beograda iz orijentalne varošice u evropsku prijestonicu moderne urbane strukture i reprezentativnih zdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana