Jovan Apostolović - Prvi Srbin doktor medicine

Srna
Foto: N1

BIJELjINA- Jovan Apostolović (1730-1770) je na današnji dan 1757. godine postao prvi Srbin doktor medicine, odbranivši na univerzitetu u Haleu disertaciju na latinskom jeziku - "O načinu kako duševni efekti utiču na čovječije tijelo".

Bio je sredinom 18. vijeka ljekar u Novom Sadu, a 1762. godine znatno je doprinio suzbijanju kuge u Beogradu, Bačkoj i Banatu.

Jovan Apostolović rođen je u Budimu, u Habzburškoj monarhiji, ali njegova porodica je porijeklom iz Soluna.

Rano je naučio da čita i piše, pa je noći provodio uz svijeću čitajući knjige. Jovan je privatnu osnovnu školu završio u rodnom gradu Budimu.

Jovan Apostolović studirao je medicinu u Haleu od 1754. do 1757. godine. Njegova inauguraciona teza imala je 40 strana i bila podijeljena u 65 paragrafa.

U medicinsko-filozofskoj raspravi koju je posvetio svom učitelju i mentoru Gerhardu van Svitenu, austrijskom reformatoru, Jovan Apostolović tretirao je probleme stresa na, u to doba, moderan način, u duhu ideja prosvijećenosti, koje će kod Srba nešto kasnije razviti Dositej Obradović.

Disertacija koja je pisana latinskim jezikom danas ima samo istorijsku vrijednost.

Kao izuzetnom studentu, profesori su mu dozvolili da već dvije godine po diplomiranju brani doktorsku disertaciju pod nazivom "Kako osjećanja djeluju na ljudsko tijelo", što se u istoriji medicine računa kao jedno od prvih razmatranja uticaja stresa na fizičko zdravlje čovjeka.

Jedan primjerak njegove disertacije čuva se u Univerzitetskoj biblioteci u Budimpešti, a jedan u Britanskom muzeju u Londonu.

Više puta prelazio je Savu i Dunav da bi došao u Srbiju zahvaćenu kolerom i pomagao oboljelim, te učestvovao u suzbijanju zaraza u Beogradskom pašaluku.

Kao privatni ljekar radio je sve do smrti /pretpostavlja se od tuberkuloze/ u Novom Sadu 1770. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana