Iz arhive “Glasa”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa”

Pregledajući stare novine, zarad sjećanja na prošla vremena, ovog puta vratili smo se u izdanja “Glasa” iz različitih perioda i to u “Glas” iz 20. jula 1946. godine, 20. i 21. jula 1985. godine i 24. jula 2014. godine.

Cjelokupna arhiva “Glasa Srpske” sačuvana je na papiru, a jedan njen dio, koji je digitalizovan, nalazi se na sajtu www.glassrpske.com/arhiva .

1946.

“Glas” iz 1946. godine koji smo pregledali objavljen je 20. jula 1946. godine (broj 29, godina IV) i kao većina brojeva tog perioda izašao je na šest stranica.

Ispomoć u poljoprivrednim radovima

Jedan od tekstova u ovom “Glasu”, kao mnogi slične tematike u tom periodu, bio je tekst posvećen različitim radnim akcijama i dešavanjima u privredi i poljoprivredi. Jedan od njih doticao se traganja za radnom snagom u bosansko-dubičkom srezu, na četvrtoj stranici.

- Od ranog jutra na poljima se neumorno radilo. Razvilo se natjecanje između pojedinih grupa, u čemu su učestvovali svi, od najmlađih do najstarijih - pisalo je tada u tekstu.

1987.

“Glas” od 20. i 21. jula 1987. godine (broj 4.458, godina XLII), koji smo ovog puta prelistali, objavljen je na 23 stranice. U tom periodu “Glas” je objavljivan naizmjenično na ćirilici i latinici.

Prehlađeni razglas ozdravio

Na 13. stranici ovih novina objavljen je tekst s potpisom D. Reljić, o koncertu grupe “Radio”, koji je održan u bašti “Mladost”, a koji je bio ometan kišom i tehničkim problemima.

- Na kraju napomenimo da je ovaj već renomirani banjalučki bend u svojoj tradicionalnoj, dobroj manifiri dopustio i na ovom koncertu promovisanje jedne nove grupe. “Javni poziv” je najnovije, prijatno iznenađenje i osvježenje banjalučke rok scene - stoji u tekstu.

2014.

“Glas Srpske” iz 24. jula 2014. godine (broj 13.489, godina LXXI), kojeg smo ovog puta pregledali, tada je bio objavljen na 40 stranica.

Gluma kao istina

Na 23. stranici ovog “Glasa Srpske” nalazio se razgovor sa glumcem Slobodanom Ćustićem, kojeg je vodio Ratomir Mijanović. U razgovoru glumac se osvrnuo na pojedine uloge i stanje u kulturi i umjetnosti.

- Glumataju naši političari, a običan narod se bavi glumom. Gluma je istina, a glumatanje je laž. Običan narod glumi da živi dobro, političari nam glumataju da mi živimo dobro - kazao je Ćustić tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana