Iz arhive “Glasa Srpske”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa Srpske”

Listajući arhivu starog “Glasa”, koji je u različitim periodima izlazio pod drugačijim imenima, ovog puta vratili smo se u vrijeme s početka juna 1946, 2006. i 2016. godine te smo izdvojili nekoliko priča iz svake od navedenih godina.

1946.

Izdanje “Glasa” iz 1946. godine (godina IV, broj 23) objavljeno je 8. juna 1946. godine i imalo je šest stranica. Osim dnevnih dešavanja u novinama su bile zastupljene zanimljivostima koje su stizale sa raznih strana države.

Predstava za pionire

Na petoj stranici “Glasa” zabilježen je tekst “Predstava za pionire”, koji je obuhvatao priču o komadu “Dugonja, Trbonja i Vidonja”, rađenom prema djelu Karela Erbena, a u izvođenju diletantske pozorišne sekcije R. K. P. D. “Pelagićevo”.

- Naši pioniri su kroz sat i po uživanja i pouke obogatili svoju dušu - zabilježeno je tada u tekstu.

2006.

Izdanje “Glasa Srpske” iz 2006. godine koje smo ovog puta izdvojili objavljeno je 6. juna 2006. godine (godina LXIII, broj 11.004).

Gluma najljepša igra

Na 18. stranici “Glasa Srpske” objavljen je intervju s potpisom B. Stevandić, urađen s glumcem Mišom Janketićem, jednim od velikana srpskog glumišta, koji, nažalost, više nije sa nama.

- Neko voli da igra fudbal, neko šah, neko voli da igra tenis, a ja volim da se igram glume, jer je to neverovatno fini spoj lepog i korisnog - kazao je tada Janketić.

2016.

Izdanje “Glasa Srpske” iz 2016. godine (godina LXIII, broj 14.058), koje smo ovog puta prelistali, objavljeno je 7. juna 2016. godine.

Limun skuplji od piletine

Jedan od glavnih naslova u ovom broju “Glasa” bio je naslov teksta sa šeste stranice “Limun skuplji od piletine” Milijane Latinović, u kojem su poređene cijene ovog južnog voća i nekih drugih namirnica.

- Prodavci visoke cijene limuna, koje u Banjaluci i Prijedoru prelaze pet maraka za kilogram, objašnjavaju nestašicom u zemljama porijekla. Ipak, to nije utješilo kupce, koji navode da je limun sada skuplji i od piletine, čiji batak sa karabatakom u većini prodavnica košta oko četiri marke - pisalo je tada u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana