Iz arhive “Glasa Srpske”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa Srpske”

Listajući arhivu “Glasa Srpske”, koji je tokom svog višedecenijskog postojanja zabilježio sva velika i mala dešavanja na dnevnom nivou i ostavio ih zauvijek utisnute na stranice papira, zarad povratka u neke druge majske dane, ovog puta osvrnuli smo se na izdanja “Glasa” od 18. maja 1946. godine, 16. maja 2006. i 17. maja 2016. godine.

1946.

Izdanje “Glasa” objavljeno 18. maja 1946. godine (godina IV, broj 20), izašlo je na šest stranica, a tekstovi su bili pisani latinicom i ćirilicom, i bavili su se, uglavnom, pregledom sedmičnih dešavanja.

Literarno veče” na Narodnom univerzitetu u Banjaluci

Na 5. stranici ovog izdanja “Glasa”, nalazi se tekst posvećen poetskoj večeri održanoj na Narodnom univerzitetu u Banjaluci, autorke Neve Murvar. Tekst se osvrće na veče u okviru kojeg je pjesnikinja, glavna i odgovorna urednica lista “Nova žena” i članica Udruženja književnika B.H. čitala pjesme.

- U svojim pjesmama, sa motivima iz NOB-a ona iznosi svoje subjektivne lične doživljaje, duboko potresne, ali kojima je ona dala mekan, topao, nježan lirski ton – stoji u tekstu.

2006.

Ovog puta, što se 2006. godine tiče, osvrnuli smo se na “Glas Srpske” objavljen 16. maja 2006. godine (godina LXIII, broj 10.986), koji je tada objavljen na 50 stranica.

Antena puna sumnji

Na 15. stranici pomenutog broja “Glasa Srpske”, nalazi se tekst B. Maksimovića, u kojem mještani Čelinca najavljuju proteste zbog bazne stanice Radne jedinice Telekoma Srpske “Mobi'S” , postavljene na stambenu zgradu.

- Pored opasnosti po zdravlje, na šta upozoravaju i mnogi ljudi upućeni u ovu oblast, imamo velike smetnje sa prijemom televizijskog signala i telefonskim vezama - izjavio je tada Boris Džombić, navedeno je u tekstu.

2016.

Prije pet godina, majski broj “Glasa Srpske” koji smo ovog puta pregledali, objavljen je 17. maja. U pitanju je broj “Glasa Srpske” 14.040 (godina LXXIII), koji je tada izašao na 40 stranica.

Želja za dominacijom navodi na vršnjačko nasilje

Na 22. stranici objavljen je razgovor s rediteljkom Belindom Božičković, koji je vodila Aleksandra Madžar, a u susret tadašnjoj premijeri predstave “Bam, bam”, koja je odigrana u Gradskom pozorištu “Jazavac”, a komad je obrađivao temu vršnjačkog nasilja.

- Trebalo bi svi da se osvijestimo i posmatramo pažljivije šta se dešava oko nas - možda je vaše dijete žrtva nasilja, a da toga niste svjesni. Kao društvo smo jako zakazali – navela je Božičkovićeva tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana