Iz arhive “Glasa Srpske”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa Srpske”

Listajući arhivu starog “Glasa”, koji je u različitim periodima izlazio pod različitim imenima, ovog puta vratili smo se u vrijeme maja 1946, 2006. i 2016. godine, te smo izdvojili nekoliko vijesti za svaku pomenutu godinu.

1946.  

Izdanje “Glasa” iz 1946. godine (godina IV, broj 19) objavljeno je 11. maja 1946. godine i imalo je šest stranica. Osim dnevnih dešavanja, novine su tada bile ispunjene raznolikim zanimljivostima koje su stizale sa raznih strana.

U Sanskom Mostu sakupljeno 4.500 kilograma starih krpa

Na trećoj stranici ovog izdanja “Glasa” nalazi se vijest o sakupljanju tekstila u Sanskom Mostu.

- Omladina sanskog sreza uz pomoć antifašističkih organizacija obišla je sve kuće i prikupljala stare tekstilne otpatke koji su potrebni za našu tekstilnu industriju - stoji u tekstu i dodaje se da je do tada sakupljeno 4.500 kilograma krpa.

2006.

Izdanje “Glasa Srpske” iz 2006. godine koje smo ovog puta izdvojili objavljeno je 9. maja 2006. godine (godina LXIII, broj 10.980).

Vjerovanja srednjovjekovnih Srba u vile i zmajeve

Na 19. stranici ovog izdanja “Glasa Srpske” nalazio se tekst dr Darka Gavrilovića o vjerovanjima u vile i zmajeve, kojim je obuhvaćena jedna uopštena priča o ovim mitskim bićima.

- Predstave Srba o zmajevima veoma su stare, ali su tokom vremena menjane najčešće predstavama o drugim srodnim demonima. Na njihov nastanak uticali su još i apokaliptički opisi i hrišćanske legende o aždajama. Međutim, zmaja treba oštro razlikovati od aždaje, sa kojom su ga, s obzirom na njihovu vezu sa zmijom, najčešće mešali - stoji u tekstu.

2016

Izdanje “Glasa Srpske” iz 2016. godine (godina LXXIII, broj 14.033) objavljeno je kao trobroj za 7, 8. i 9. maj.

Osjećaj slobode jači od svakog zaborava

Na 6. stranici “Glasa” tada je objavljen tekst posvećen  obilježavanju 71 godine od pobjede nad fašizmom, autorke Vedrane Kulage.

- To je veliki dan za čovječanstvo. Sjećaju ga se svi oni koji su bili porobljeni u ratu od strane fašističkih okupatora. Taj 9. maj ostaće zauvijek u sjećanju. Moramo odavati poštu stradalima iz godine u godinu. Zauvijek - naveo je tada predsjednik SUBNOR-a RS Blagoje Gajić.

Arhivu „Glasa“ možete pogledati O V D J E

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana