Iz arhive “Glasa Srpske”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa Srpske”

Povratak u prošlost jednih novina zanimljiv je iz više razloga, a često najviše zarad sjetnog prisjećanja na dešavanja, na ljude, na promjene koje su se desile ili nisu, ali i radi saznavanja novih, često interesantnih informacija o svijetu i ljudima iz ranijeg perioda.

Novine čuvaju dnevne priče i njihove arhive su zato dragocjene, a ovog puta vratili smo se u arhive tri različite godine, s razmakom od nekoliko decenija, i to u 1946, 2006. i 2016. godinu, tačnije u “Glas” od 13. aprila 1946. godine, “Glas Srpske” od 12. aprila 2006. i “Glas Srpske” objavljen 11. aprila 2016. godine.

1946.

Listajući “Glas” iz 1946. godine, objavljen 13. aprila 1946. godine (godina IV, broj 15), moguće je naići na naslove kao što su “Traktorista Hasić Hakija uzorao je u jednom danu 32 dunuma zemlje”, “Prva Poljoprivredna radna zadruga Tito – ispunjava plan sjetve”, “Tvornica duhana premašila je predratni kapacitet proizvoda cigareta za 80 posto”, “Pojava kokošije kuge”, te brojne druge tekstove koji se u velikoj mjeri tiču poljoprivrede i privrede i poneki tekst vezan za kulturu i sport.

“Otvaranje Okružne narodne biblioteke u Banjoj Luci”

Na 5. stranici ovog izdanja “Glasa” nalazi se tekst naslovljen sa “Otvaranje Okružne narodne biblioteke u Banjoj Luci”, u kojem je riječ o otvaranju Narodne biblioteke u Banjoj Luci. Biblioteka je otvorena 7. aprila 1946. godine u zgradi Narodnog pozorišta.

- Ona počinje veoma skromno, sa 1500 knjiga. Oko 6.000 knjiga čeka na obradu, pa će uskoro moći biti uručivane čitaocima, kako doma, tako i u čitaonici biblioteke. Čitaonica je otvorena od 8 do 20 časova – stoji u tom tekstu, u kojem je detaljno pojašnjen proces vraćanja i zaduživanja knjiga.

U tekstu je naznačeno da je otvaranjem biblioteke zadovoljena kulturna potreba Banjolučana za dobrom knjigom.

- Osim biblioteke “Veselin Masleša” R. K. P. D. “Pelagić” Banja Luka do sada nije imala druge javne biblioteke, nego je time zadovoljeno i kulturnoj potrebi čitaoca našeg okruga. Jer naše narodne vlasti žele i nastoje da otvore što više biblioteka u srezovima i selima kako bi i u tome pogledu zadovoljile potrebe širokih narodnih slojeva – dodaje se u tekstu.

2006.

“Glas Srpske” objavljen 12. aprila 2006. godine (godina LXIII, broj 10.961)  imao je, kao i izdanje iz 1946. drugačiji i jednostavniji izgled, a naslovnu stranu ispunjavao je veliki tekst “Osnovni sud u Sokocu odbio odštetni zahtjev Privredne banke: Tobi gubi spor?”, te manji naslov “Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje: Opet zapelo na koeficijentima”. Listajući ovaj broj, čitalac je tada mogao da nađe i naslove poput “Da li je američka tajna služba imala zatvore u BiH: CIA na krilima “Orla”, “Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine Srpske: Zakon prije jeseni”, koji se tiče donošenja Zakona o visokom obrazovanju, “Rudnik i termoelektrana Gacko prebrodili višegodišnju krizu: Gubici pretvoreni u dobit”, te brojne druge dnevne vijesti iz politike, ekonomije, kulture i sporta.

Izložba povodom 45 godina kreativnog rada Dare Stojiljković: Fotografije - uspomene života

U tekstu posvećenom književnici i glumici Dari Stojiljković, autorke Aleksandre Rajković, koji se nalazi na 18. stranici, predstavljena je priča o izložbi u Muzeju Republike Srpske, kojom je obilježen jubilej rada i stvaralaštva ove umjetnice. Tadašnja izložba obuhvatala je fotografije iz predstava i privatnog života te plakate iz pozorišnih komada u kojima je igrala.

- Darina ličnost je čudna, neobična, nesvakidašnja i tom svojom neobičnošću ona udara po opnama naše savjesti. Pokušavali su joj zatvoriti vrata i prostor u kojem bi ona htjela djelovati, ali ona nikada nije pristajala na to i uvijek je sa mnogo energije udarala po tim vratima i na kraju ih je otvarala - zabilježio je tada pozorišni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujinović.

2016.

Prije pet godina, u tadašnjem “Glasu Srpske” u broju od 11. aprila (godina LXXIII, broj 14.011) na naslovnoj stranici nalazio se intervju sa istoričarem i direktorom Centra “Simon Vizental” u Jerusalimu Efraimom Zurofom naslovljen sa “Hrvatska mora zaustaviti udar na istinu o Jasenovcu”, zatim tekst podsjećanja na 40 godina od dana kada je banjalučki “Borac” okićen titulom prvaka Evrope, te priča o Liberlandu, jedinstvena država na balkanskom prostoru, koja se tada spremala za obilježavanje prvog rođendana “Država na ničijoj zemlji dobija snagu”, te druge vijesti o aktuelnim dnevnim temama.

Liberland, jedinstvena država na balkanskom prostoru, sprema se za obilježavanje prvog rođendana: Država na ničijoj zemlji dobija snagu

Predsjednik države smještene na obali Dunava Vit Jedlička kaže za “Glas

Srpske” da uoči 14. aprila, godišnjice osnivanja Liberlanda, imaju gotovo 70 predstavništava u 60 zemalja.

- Mnogi se interesuju za Liberland, a broj zahtjeva za državljanstvo je u porastu. Do sada sam podijelio 150 počasnih državljanstava ljudima koji su mi najviše pomogli - rekao je Jedlička, a stajalo je tada u tekstu Milijane Latinović, koji se nalazio na 8. stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana